DANI CARIBRODSKE ŠUŠENICE obaraju rekorde
U Dimitrovgradu je danas svečano otvorena manifestacija **Dani caribrodske šušenice**, posvećena tradicionalnom specijalitetu od dimljenog svinjskog mesa, koji se pravi tokom jeseni, a uživa u njemu tokom zime. Šušenica, prepoznatljiva po svom ukusu i vekovnoj tradiciji ovog kraja Srbije, okupila je brojne posetioce i izlagače.
Među iskusnim proizvođačima je i Saša Jovanović, koji je poznat po kvalitetnoj šušenici i drugim mesnim delikatesima, poput pirotske peglane kobasice. Svoje proizvode izložio je na štandu pod nazivom “Deda Mile”. On ističe da je ključ dobrog proizvoda u domaćem uzgoju svinja i pažljivom procesu pripreme.
– Tajna je u domaćem mesu, salamurenju određen broj dana i dimljenju na bukovom drvetu. Interesovanje, posebno iz Bugarske, veoma je zadovoljavajuće – rekao je Jovanović za PV.
Igor Veselinović iz Pirota, koji prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji, otkriva svoju recepturu:
– Sve moje šušenice dolaze iz ličnog uzgoja. Ove godine inače dolazim ovde prvi put, a šušenice pravim od mesa svinja iz svog uzgoja, koji sam pokrenuo nedavno u pirotskom selu Izvor. Tajna je u dobrom salamurenju i odležavanju. Moje šušenice deset dana stoje u soli, prevrtane i prane kako bi so prodrla do kraja. Najlepše ih je jesti uz domaći roze i kačkavalj – kaže Veselinović, koji je osvojio i prestižno priznanje za najblagu šušenicu.
Direktor Turističke organizacije Dimitrovgrad, Vasil Andrejev, ističe da manifestacija iz godine u godinu obara rekorde.
– Ove godine ugostili smo najmanje 200 autobusa turista iz Bugarske, dok je individualnih poseta još više. Imamo 265 metara štandova u hali i 105 metara u gradu, a atmosfera je poput karnevala. Od stotinak izlagača, polovina dolazi iz Dimitrovgrada, što me posebno raduje – izjavio je Andrejev.
f
Večernji deo programa obuhvata koncert Dejana Matića, čime će ova manifestacija, pod pokroviteljstvom Opštine Dimitrovgrad, dodatno dobiti na svečanosti i zabavi.