IZBORI 2023.

Danas Srbija glasa, u Pirotu i republički i lokalni izbori!

Za izbor narodnih poslanika i  odbornika Skupštine grada Pirota na predstojećim izborima koji se održavaju danas,  pravo glasa ima 45. 407  birača sa teritorije grada Pirota, koliko je odštampano i glasačkih listića. Na republičkom nivou proglašeno je 18 izbornih listi a na lokalnom 4. Piroćanci će na loklanim izborima birati između kandidata sa 4 izborne liste: 1. Aleksandar Vučić – Pirot ne se da stane; 2. Ivica Dačić – premijer Srbije; 3. Pirot protiv nasilja – Darko Božić; 4. Ujedinimo Pirot – Poks – Zavetnici

Republička izborna komisija održala je Prvu redovnu konferenciju za medije 17. decembra 2023. godine, u 8.00 časova, na kojoj je predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević naveo da se danas održavaju izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, za poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i izbori u jedinicama lokalne samouprave. Pravo glasa na ovim izborima ostvaruje 6.500.666 birača na ukupno 8.273 biračkih mesta, od kojih je 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a 81 biračko mesto u inostranstvu, u 35 država.

Pre otvaranja biračkih mesta, birački odbori su utvrdili da je primljeni birački materijal potpun i ispravan i pripremili biračka mesta za glasanje. Sva biračka mesta su otvorena jutros, u 7.00 časova i glasanje protiče uredno. Birač koji nije u mogućnosti da glasa na biračkom mestu, usled teške bolesti, starosti ili invaliditeta, može da glasa van biračkog mesta i to na području koje obuhvata biračko mesto, ako o tome obavesti lokalnu izbornu komisiju danas do 11.00 časova, a glasanje će trajati bez prekida do 20.00 časova, naveo je Vladimir Dimitrijević.

U nastavku, Dimitrijević je podsetio sve organe za sprovođenje izbora da su dužni da održavaju red na biračkim mestima, kao i da je još uvek na snazi izborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkim mesta.

Svim biračkim odbrima, predsednik Republičke izborne komisije je poželeo uspešan rad, proglašenim izbornim listama puno uspeha, a biračima, koji na današnji dan ostvaruju svoje izborno pravo, srećne izbore.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker