Pirot - Mali Jerusalim

Danas je veliki dan – Sveta Petka. U Gradašnici sinoć počelo obeležavanje slave, večernjim bogosluženjem i litijama oko hrama

Danas Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetu Petku, jedan od najznačajnijih praznika u pravoslavnom svetu. Posebno svečano je u Gradašnici, gde je crkva posvećena upravo ovoj svetiteljki, a i deo njenih moštiju nalazi se u ovoj svetinji. Sinoć je najpre organizovano večernje bogosluženje i litije oko hrama, a nakon rezanja kolača, dodeljene su zahvalnice, priređena izložba ikona – radova dece sa veronauke iz svih pirotskih škola, kao i recitali posvećeni Svetoj Petki.

Uz prisustvo velikog broja naroda koji su se skupili da proslave Sveta Petku u hramu posvećenom njoj koji se nalazi u Gradašnici otac Dušan podelio je gramate i zahvalnice onima koji su pomogli da se pripremi slava i ukrasi ovaj prelepi hram. Gramate su date Vladimiru Tošiću i Radmili Krstić, a zahvalnice svoj deci koja su se potrudila da svojim radom opišu život Sveta Petke i ujedno uznesu molitvu njoj.

Molitvom je načalstvovao prota Raša iz Niša, a sasluživali su jerej Žarko Dimić, jerej Strahinja Mitić, jerej Dragan Lazić i starešina hrama jerej Dušan Aleksandrić.

Danas se obeležavanje hramovne slave nastavlja liturgijom u 8:30, a u 10 sati litijom sa ikonom Svete Petke, koja će proći kroz Gradašnicu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker