Pirot - Mali Jerusalim

Danas je Sveti Luka i Sveti Petar Cetinjski

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju danas dva praznika, posvećena Svetom apostolu i jevanđelisti Luki i Svetom Petru Cetinjskom. Sveti luka je krsna slava u brojnim domovima širom Srbije.  Svetog Luku kao zaštitnika lekara i medicinara danas slavi lekarska profesija, a pravoslavni vernici veruju da njegove mošti imaju čudotvornu moć da iscele i najteže bolesti. Sam Sveti Luka lečio je besplatno.

Sveti Luka rođen je u Antiohiji. U mladosti je izučio grčku filozofiju, medicinu i živopis, odnosno crkveno zidno slikarstvo. Sreo je Isusa i krenuo za njim, video je vaskrslog Gospoda, i po silasku Duha Svetoga, sa apostolom Pavlom prevodio je u veru neznabošce. Na molbu hrišćana napisao je Jevanđelje oko 60. godine.

Živopisao je tri ikone Bogorodice i ikone apostola Petra i Pavla, zbog čega se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.I u dubokoj starosti nastavio je da piše, putuje i propoveda. U 84. godini, mučenički je postradao za veru u Tebi. U vreme cara Konstancija mošti ovog svetitelja prenete su u Carigrad.

Danas je i Sveti Petar Cetinjski koji  je bio poznat po skromnom i čestitom životu, koji je viteški posvetio svome narodu, boreći se da izmiri zavađena plemena i odbrani zemlju od spoljnih neprijatelja. Njegove mošti počivaju u manastiru na Cetinju.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker