Lokalna samouprava

Dan bez automobila u petak u Pirotu!

Uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Stalne konferencije gradova i opština, i ove godine se u Srbiji organizuje Evropska nedelja mobilnosti, u periodu od 16. do 22.septembra.
Ove godine Evropska nedelja mobilnosti organizuje se sa sloganom „PEŠAČITE SA NAMA”. Cilj je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem makar jedne trajne mere u gradovima i opštinama učini pokušaj da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka. Ove godine poseban naglasak stavljen je na pešačenje i akcije kojima se ukazuje na korišćenje alternativnih načina prevoza kojima se štedi energija, štiti životna sredina i posredno jača ekonomija.

Kao i proteklih godina, Grad Pirot aktivno će učestvovati organizacijom manifestacije „Dan bez automobila“. U tom smislu, u petak, 20. septembra 2019.godine, u periodu od 08.00 do 13.00 časova, deo ulice Srpskih vladara (od ul. Knjaza Miloša do ul. Vojvode Stepe) biće zatvoren za saobraćaj motornih vozila, kako bi se na kolovozu organizovale promotivne manifestacije zabavnog i sportskog karaktera. Navedenog dana, sa početkom u 10.00 časova, planirano je okupljanje dece predškolske ustanove “Čika Jova Zmaj”, takmičenje učenika osnovnih škola na biciklističkom poligonu spretnosti (u 10.30 časova) i druge aktivnosti, na zatvorenom delu ulice Srskih vladara. Pozivamo građane da uzmu lično učešće u manifestasciji tako što će opredeliti za neki od altenativnih načina kretanja (bicikl, pešačenje, javni prevoz), te da ukoliko je nužno korišćenje putničkog automobila isti ne parkiraju u ulici Srpskih vladara i da
koriste alternativne pravce.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker