Gradska hronika

“Da se žene pitaju” – Veća zastupljenost žena u Savetima mesnih zajednica

Na zajedničkom sastanku Ženske odborničke mreže, Saveta za rodnu ravnopravnost grada Pirota i udruženja Žene juga pokrenuta je inicijativa da se usvoji obavezujuća odluka  o poštovanju principa rodne ravnopravnosti odnosno da  na izbornoj listi za Savete mesnih zajednica podjednako budu zastupljeni predstavnici oba pola. Inicijativa će pred  odbornicima Skupštine grada nać već na narednoj sednici Gradske skupštine.

Jedan od ciljeva Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost koji je nedavno usvojen podrazumeva uključivanje što većeg broja žena u javni i politički život, podsetila je predsednica Skupštine grada, dr Milena Dimitrijević koja je i koordinatorka Ženske odborničke mreže i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost. Ona kaže da je prisustvo žena u Savetima mesnih zajednica na veoma niskom nivou. Svega 2,8% je učešće žena u organima odlučivanja na lokalnom nivou u mesnim zajednicama i  to je prema njenim rečima zanemarljiv procenat odnosno razlog da se reaguje kako bi se usvojila odluka kojom se na nivou mesnih zajednica povećava učešće manje zastupljenog pola.

Dimitrijevićeva je podsetila da je ovaj sastanak još jedna potvrda dobre saradnje lokalne samouprave, Saveta za rodnu ravnopravnost i Ženske odborničke mreže sa civilnim sektorom. Ona kaže da se u  Pirotu poštuje princip rodne ravnopravnosti i da su od 56 odbornika u Skupštini grada 22 odbornice, što je oko 40 %. Zato je prema njenim rečima važno da se ovaj princip primenjuje i u mesnim zajednicama, što do sada nije bio slučaj.

Marija Penčić, predsednica udruženja Žene juga kaže da je projektom “Da se žene pitaju” koji podržava Vlada Švajcarske, prepoznat problem nedostatka žena u Savetima mesnih zajednica i da su izbori za Savete mesnih zajednica prilika da se žene aktivnije uključe u politički život lokalne zajednice. Ona kaže da je cilj projekta da sadašnja preporuka o većoj zastupljenosti žena u Savetima mesnih zajednica preraste u obavezujuću odluku.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker