Babušnica

Čuvaju višedecenijsku tradiciju

Slavča Angelov, poslastičar iz Babušnice, još od šezdesetih godina prošloga veka, pa i dan danas, proizvodi kolače u svojoj kultnoj poslastičarnici u Babušnici, po tradicionalnoj recepturi, od koje ne odstupa nimalo. Čak u proizvodnji i dalje rado koristi legendarni smederevac.

U njegovim kolačima, nema ni trunke hemije i modernih primesa, koje se uveliko koriste u industrijskoj proizvodnji posebno, već se sve proizvodi ručno, po tradicionalnoj recepturi. Iako je već duže vreme u penziji, Slavča je i dalje angažovan u poslastičari, ali čitav posao sada vodi snajka Milena, a tu je i Slavčina supruga Ivanka, koja takođe ne posustaje i vredno pravi prelepe tradicionalne kolače.

-Koristimo iste sastojke kao pre 50 i više godina, brašno, jaja, šećer, margarin, nema veštačkih zaslađivača i sličnih dodataka. Radimo onako kako znamo i mislimo da je najbolje za naše mušterije-kaže Ivanka.

Slavča je poslastičarskim zanatom počeo da se bavi daleke 1966. godine, kada su se proizvodila liciderska srca, svilene bombone i slični slatkiši, a već sedamdesetih se promenila moda pa su došli kolači, koji se i danas rado jedu u Slavčinoj poslastičari – tulumbe, baklave, ekleri…

Njegova snajka Milena kaže da se nada da će bar neko od njene troje dece, nastaviti višedecenijsku tradiciju proizvodnje kolača u ovoj poslastičari.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de