Reportaža

Od video igara do svetle budućnosti u oblasti industrijskog dizajna

Mladi i talentovani Piroćanac Luka Milić veoma uspešno se bavi crtanjem modela automobila. Ovaj hobi, Luka je pretvorio i  u profesiju, student je Visoke politehničke škole u Beogradu, smera za industrijski dizajn. Luka je sada u zemlji i inostranstvu poznat u svojoj branši, od prodaje crteža zarađuje, a deo svojih radova prodaje i u humanitarne svrhe. Prvu samostalnu izložbu imao je još kao učenik srednje Tehničke škole, i to upravo u svojoj školi.

Kako kaže za Pirotske vesti, Luka je crtanjem počeo da se bavi još od svoje pete godine.

-U početku nisam bio sklon crtanju jer nisam mogao sebe da zamislim kao umetnika, ili uopšte kao nekog ko bi se time bavio skoro svakodnevno. Kako su godine prolazile, uz stalnu vežbu sam dosta toga postigao : naučio sam da koristim nove tehnike, primenu različitog pribora; od grafitnih olovki, ugljenih štapića pa sve do profesionalnih markera. Kao dečak, nisam imao previše interesovanja ali crtanje je stvar koja me je privukla i podstiče me da stalno obaram granice svega onoga što sam mislio da je nedostižno. Još od osnovne škole sam počeo da učestvujem na konkursima i dobijao nagrade za svoj uložen trud-kaže Luka i dodaje da je najpre počeo da crta likove svetaca.

-Obožavao sam da posmatram detalje, linije i senke na zidovima crkava i to me je podstaklo da započnem sa crtanjem. Upravo likovi svetaca su ono što me je proslavilo na okupljanju likovne kolonije Poganovo 2006 godine, koje je tada održano u centru Pirota. Tog dana su se okupljali umetnici, od mlađih pa sve do starijih i iskusnijih. Bio sam pomalo nervozan jer sam tada po prvi put, pred masom ljudi pokazao šta znam. Crtao sam likove Sv. Bogorodice i Hrista olovkama u boji. Na moje veliko iznenađenje, mnogi prisutni su se toga dana iznova i iznova vraćali mojim radovima i hvalili moj talenat. Nisam ošekivao takve reakcije jer sam bio samo klinac.  To me je dalje podstaklo da učestvujem na konkursima crtanja lika Sv. Save, koje je svake godine održavala OŠ Sveti Sava u Pirotu. Nakon završetka osnovne škole, na duže vreme sam prestao da se bavim crtanjem jer sam se fokusirao više na svoju edukaciju, i tražio ono u šta bi se uklopio i od čega bi živeo. U toku školovanja na Tehničkoj školi u Pirotu, shvatio sam da je industrijski dizajn  ono što sadrži sve ono što sam sticao godinama. Do opredeljenja za tu konkretnu oblast sam došao istraživanjem svojih omiljenih interesovanja, odnosno onog bez čega ne bih bio ono što jesam – automobili-kaže Luka.

 

-Još pre osnovne škole, automobili su postali moja svakodnevica, kaže Luka i dodaje:

-Od filmova, video igara, magazina… stalno sam bio u potrazi za znanjem o tome koji su vodeći proizvođači i pre svega kako dizajn i pop kultura  utiču na njih. Ne postoji dan kada ne bih bar jednom pročitao neki artikal o nekom automobilu.  Pokretač svega toga je bila, potpuno neočekivano, video igra u kojoj je glavna tema modifikacija automobila – Need for Speed Underground. Ta igra je obeležila početak svega onoga iza čega stoje moji radovi- ljubav i entuzijazam prema automobilima. Pre početka četvrte godine srednje škole, na meni je bilo da odlučim u kom smeru bi se kretao moj život. Opredelio sam se da nakon završetka srednje škole upišem Visoku školu strukovnih studija – Beogradsku Politehniku.  Do te odluke sam došao jer na njoj postoji smer dizajna industrijskih proizvoda. Kako bih je upisao, na meni je bilo da se vratim crtanju. Uz to sam postao upoznat sa radom ugljenim štapićima. Iako je to potpuno drugačija tehnika, ubrzo sam se navikao i završio mnogobrojne radove. Tematika tih radova su bili portreti. Uživao sam u tome jako puno jer je to prvi put nakon brojnih godina da se ponovo aktivno bavim crtanjem.To me je dovelo do toga da Tehnička škola organizuje moju prvu samostalnu izložbu, u holu škole 2017. godine. Avgusta te godine sam otvorio svoju Instagram stranicu – luka_milic_art, posvećenu mom radu. U početku sam postavljao portrete da bi se ubrzo sve promenilo i stranica je postala za one koji vole umetnost, ali i automobile. Iako je vreme prolazilo, crteži automobila su se gomilali. U početku sam ih radio grafitnim olovkama, kako bi ih sada radio markerima, mešanim tehnikama koje sam pronalazim i isprobavam. Na samom početku, stranicu sam koristio samo radi zabave i kako bih pokazao ljudima širom sveta ono što znam. Međutim, moj hobi je donekle postao i posao. Nakon dve godine od osnivanja, moju stranicu su posetili brojni ljudi, koji su postali i mušterije. Počeo sam aktivno da crtam njihove automobile i da ih prodajem. Naravno, bilo je i slučaja kada sam prodavao i već gotove radove. Pored prodaje, od početka ove godine sam odlučio da svoje radove poklanjam u humanitarne svrhe.  Nisam član ni jedne organizacije, već to radim samostalno. Nekoliko radova su dosad poklonjeni deci na hematološkom odeljenju Univerzitetske dečije klinike Tiršova u Beogradu. Moj plan po tom pitanju je da nastavim da širim i delim osmehe sa najmlađima kojima je potrebna podrška-kaže Milić.

Po njegovim rečima, on planira da i dalje prodaje svoje radove u humanitarne svrhe.

-Ove godine sam podneo prijavu za konkurs Galerije “Čedomir Krstić” u Pirotu, i u planu je da ukoliko moji radovi budu odabrani za izložbu, deo radova sa izložbe će biti prodat a novac će ići u humanitarne svrhe. Moji dalji planovi za budućnost su pre svega da završim školovanje koje sam započeo kako bih sebe jednog dana video u oblasti industrijskog dizajna-kaže ovaj naš talentovani sugrađanin.

 

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker