Kultura

Čitalačka značka izaziva veliko interesovanje školaraca

Godine 2010. u „godini knjige i jezika“ obeleženoj pod sloganom „Ko čita, pobeđuje“, Narodna biblioteka Pirot je započela takmičenje Čitalačka značka, omaž nekadašnjoj manifestaciji organizovanoj tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, kako bi decu, učenike osnovnih škola, vratila u biblioteku i uticala na formiranje njihovih čitalačkih navika od najranijeg uzrasta. Te godine ukupan broj dece koja su uzela učešće na takmičenju bio je 90, da bi dvanaest godina kasnije broj takmičara na 13. „Čitalačkoj znački“ bio preko 600. Ostaće upamćena deseta, jubilarna manifestacija, kada je 730 osnovaca učestvovalo u ovom svojevrsnom nadmetanju u čitanju i poznavanju književnih dela.

Značaj „Čitalačke značke“ ogleda se u tome da su deca zaista postala redovni posetioci Biblioteke, da oni predstavljaju i najzastupljeniju kategoriju korisnika, a osim brojki koje ohrabruju doprinos bibliotekara stvaranju i razvijanju čitalačkih afiniteta je i u tome što su se deca, pored pisaca tradicionalno zastupljenih u lektiri, upoznala i najvišim dometima u savremenoj domaćoj ali i svetskoj književnosti, kroz dela autora Dejana Aleksića, Jasminke Petrović, Anđele Naneti, Suzan Tamaro, Darka Macana, Anabel Pričer, Kornelije Funke, Džeklin Vilson, Vesne Aleksić, Igora Kolarova i mnogih drugih, a sa pojedinima od njih su se i družili u prostoru Biblioteke kada bi u okviru završne svečanosti najuspešnijim takmičarima dodeljivane nagrade.
Ovogodišnja „Čitalačka značka“, koja je otpočela u sredu, 1. juna, završava se u petak, 10. juna i odigrava se, zbog selidbe Biblioteke usled planirane rekonstrukcije zgrade Doma Vojske koja bi uskoro trebalo da otpočne, na Pozajmnom odeljenju za odrasle korisnike, u Čitaonici.
S obzirom da preseljenje Dečje biblioteke na Zatvoreni bazen još uvek nije u potpunosti završeno a u očekivanju da se pronađe odgovarajući i dovoljan prostor i za smeštaj preostalih odeljenja i službi Narodne biblioteke Pirot, o terminu i mestu održavanja završne manifestacije nešto će se više znati po okončanju selidbe. Gost bi, kao i u ranijim prilikama, trebalo da bude autor za decu zastupljen u lektiri za „Čitalačku značku“. Tom prilikom najboljim takmičarima biće dodeljene i nagrade u vidu plaketa, knjiga i majica, koje predstavljaju ozbiljan motiv i podsticaj deci da još više zavole čitanje i da biblioteku prepoznaju kao omiljeno mesto za druženje, igru i učenje.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker