IntervjuKultura

Ćilim glamur – Spoj tradicije i mode

U okviru Festivala pirotskog ćilima održana je modna revija pirotske kreatorke Silvane Tošić na kojoj su manekenke nosile modele inspirisane šarama pirotskog ćilima. Modeli Silvane Tošić do sada su predstavljeni na značajnim svetskim modnim događajima ali  manifestacija u Pirotu ima najveću emotivnu vrednost i značaj u očuvanju ovog umetničkog zanata. 

Matičarke Gradske uprave Pirot u haljinama sa motivima pirotskog ćilima

“Želela sam da modeli budu prilagođeni manifestaciji a izbor kreacije da najviše podseća na ćilim, zato su “Ćilim kaputi” bili u stvari spoj manifestacije i o onoga što ja radim i upravo to se posetiocima najviše dopalo.  Kaputi su najvećim delom napravljeni od starih ćilima moje bake. Ta dva ćilima koja sam upotrebila za izradu kaputa stara su oko 90 godina i u tome je i vrednost i originalnost samih proizvoda” – kaže kreatorka.

„Ponosna sam što sam svoje modele predstavila na dva Srbija Fashion Weeka, na Paris Fashionu i na Torino Fashion Week digitalu  ali najveću emotivnu vrednost za mene ima upravo ovaj festival ćilima zato što je to nešto o čemu sam maštala od svoje prve modne revije 2016. godine.  Svet je fasciniran šarama ćilima na odevnim predmetima ali emocije koje ćilim i moji modeli izazivaju kod Piroćanaca su nešto izuzetno vredno“ – kaže Tošićeva. Ona dodaje da uvek u glavi ima sliku naših ćilimarki, i svoje bake koja je sedela pored razboja. „To je moja emotivna veza sa mojim detinjstvom i sa vremenom kada su mnoge žene u svojim kućama tkale ćilime“ – kaže Silvana Tošić.

Voditeljke Festivala ćilima – Silvana Tošić i Marija Savić, novinarka TV Pirot

Tošićeva  smatra da je Festival pirotskog ćilima veoma značajna manifestacija jer je ovo poslednji trenutak da Piroćanke sednu uz razboj i sačuvaj umetnost tkanja. Malo je žena koje još uvek poznaju tehniku tkanja koje drugim Piroćankama mogu da prenesu svoje znanje o ovoj umetnosti. Tošićeva kaže da uveliko uči da tkaje i biće treća generacija tkalja u svojoj porodici tako će ujedno spojiti izradu ćilima kao proizvoda i kreiranje odevnih predmeta sa motivima ćilima.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker