Lokalna samouprava

Duhovna snaga Pirota leži u šarama ćilima. Održan prvi Festival ćilima u Pirotu

Večeras je u prepunom dvorištu Istorijskog arhiva, na Maloj sceni, održan prvi po redu Sajam pirotskog ćilima koji je protekao u izuzetnoj atmosferi, uz neskriveno oduševljenje prisutnih neverovatnom lepotom šara pirotskog ćilima. Po prvi put u Pirotu, na ovakav način, prezentovan je na specijalno izrađenim ramovima, mali deo neprocenjive kolekcije ćilima Muzeja Ponišavlja, a ovacije publike izazvali su i modeli inspirisani šarama pirotskog ćilima, autorke Silvane Tošić, koja je šare pirotskog ćilima promovisala i u Parizu, pre tri godine, na elitnom modnom događaju. Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić najavio je i da će pirotski ćilim biti zaštićen i kod UNESCO-a čime će se zaokružiti napori Gradske uprave, ali i države, da se očuva ćilimarstvo.

-Mi smo dosta toga radili do sada. Imali smo nekoliko tkačkih kolonija na Staroj planini na kojima smo ugostili veliki broj ambasadora, zaštitili smo geografsku oznaku porekla, pomogli udruženja koja se bave očuvanjem starih zanata i mislim da smo ipak očuvali ćilimarstvo. Vlada Srbija otkupljuje ćilime, poklanja, ćilim je postao protokolarni poklon Vlade, kabineta predsednika Srbije, Ministarstva inostranih poslova, cilj nam je da svaka ambasada Srbije u svetu ima pirotske ćilime-poručio je Vasić i dodao da će u narednom periodu biti urađene replike najlepših ćilima iz kolekcije Muzeja.

Silvana Tošić, autorka modne revije sa modelima inspirisanim šarama pirotskog ćilima kazala je da je presrećna zbog organizacije Festivala.

-Svi smo se okupili oko ćilima. Moje ćilim-šare su iznikle iz ovih ćilima, podigla sam ih sa poda, zida, stigli smo i do Pariza početkom 2019. godine. Izuzetna je čast i ja što radim, to radim sa strahopoštovanjem. Duhovna snaga Pirota leži u šarama ćilima. Nadam se da ćemo sledeće godine imati Svetski festival ćilima jer kada ćilim bude zaštićen kod UNESCO-a, onda festival možemo da nazovemo svetskim-kazala je Tošićeva.

Radmila Vlatković, istoričar umetnosti i direktor Galerije “Čedomir Krstić” kazala je da je Gradska uprava formirala komisiju koja treba da uradi kompletnu papirologiju za zaštitu kod UNESCO-a.

-Iza toga će stati i država i smatram da će to biti vrlo izvesno. Odlično je što se organizuje i škola tkanja koja će rezultirati novim tkaljama-kazala je Vlatkovićeva.

Aleksandar Repedžić, kustos etnolog iz Muzeja Ponišavlja kazao je za Pirotske vesti da je na Festivalu prezentvan mali deo ogromne zbirke ćilima Muzeja Ponišavlja koja ima 400 primeraka.

-Najstariji ćilim je iz 1880. godine i na njemu osim godine nastanka, stoji i potpis vlasnika. Reakcije posetilaca su izvanredne, ljudi uživaju u neverovatnoj lepoti izloženih ćilima-kaže Repedžić.

Matičarke Gradske uprave Pirot u šarama pirotskog ćilima sa kreatorkom Silvanom Tošić

Panorama Pirota
Festival ćilima

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker