Lokalna samouprava

Četiri škole u Pirotu dobijaju kotlove na biomasu

Četiri škole u Pirotu dobiće uskoro kotlove na biomasu, čime će im se omogućiti jeftinije, pouzdanije i energetski efikasnije grejanje, javlja portal Ekapija.

Ovaj projekat realizuje se kroz javno-privatno partnerstvo, a partner lokalne samouprave je kompanija GGE Esco, koja je ranije odabrana na tenderu. Postojeći kotlovi na lož ulje biće zamenjeni kotlovima na drvnu sečku.

– U pitanju je prvo javno-privatno partnerstvo za isporuku energije u Srbiji, i odličan primer uspešne saradnje privatnog i javnog partnera na ovakvom projektu. Instalacija je sada u toku – kažu u GGE Esco za eKapiju.Ugovor o JPP potpisan je, inače, ovog proleća. Projekat je vredan oko 700.000 EUR, a kako je objavljeno prilikom potpisivanja ugovora, na ceni grejanja obezbediće se ušteda od oko 30%.

Kompanija GGE bavi se projektima energetske efikasnosti širom regiona, u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori i Češkoj. GGE sarađuje sa više od 60 gradova i opština, vodećim kompanijama u industriji, malim i srednjim kompanijama u regionu, i ima više od 70 uspešno izvedenih projekata u javnom sektoru, kao i u industriji i komercijalnom sektoru. Po ESCO modelu, osim što pruža finansiranje, GGE za svaki projekat razvija energetski efikasna rešenja, primenjuje ih, bavi se održavanjem i garantuje uštede, navode u tom preduzeću.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker