Gradska hronika

SUROVA LEPOTICA: Četiri godišnja doba na Staroj planini u samo jednom danu!

Pirotski planinari, Snežana i Nenad Lazić, zabeležili su u jednom danu smenu četiri godišnja doba na Staroj planini. Kako je vreme cvetanja šafrana, krenuli su na Midžor da fotografišu ove nestvarno lepe cvetove. Jedinstvena šetnja, sa 400 metara nadmorske visine do 2000, u kojoj su Lazići najpre uživali u prolećnom zelenilu, gledajući  procvetalo drveće, maslačak, jagorčevinu, koprive, divlje zelje, pretvorila se u pravo zimsko nevreme. U istom danu, vešti planinari,  slikali su  šafran  na livadi okupanoj prolećnim suncem i šafran pod snegom.

Kako opisuju Lazići,  na visini od 1800 metara još uvek je proleće u bašti šafrana. “Uživaš u toj nestvarnoj lepoti koju fotografija ne može da dočara, kreneš dalje ka Midžoru, mirno nema vetra ali oblaci se navlače iz Bugarske. Sa porastom visine pojavljuje se i sneg, nije strašno, plitak je, kreće vejavica, magla, opet nije strašno, prestaće, bitno je da ne grmi….a onda obasja se okolina i počinje strahovita grmljavina”, opisuje Snežana, ovaj nesvakidašnji dan.

Na planini je teško pronaći  sklonište. “Kod Žarkove čuke počinje da pada sneg ali mi nastavljamo dalje, kažem kad je hladno ne  grmi” – kaže Nenad. Ali posle par sekundi počinje grmljavina.

“Sneg pada i grmi, ne mogu da verujem, vadimo kabanice i nastavljamo dalje ali malo odvojeni, zbog grmljavine. Onda počinje da seva, e tada sam osetio  elektricitet. Donosimo odluku da bežimo naniže  do urušene kolibe dok prođe nevreme” – kaže Nanad i dodaje da je  kada su sišli osetio kao da ga je  nešto udarilo po glavi,  a onda je  video  munju  kako se prostire prema Dupjlaku.

Kako se Lazići spuštaju sa planine prestaje i nevreme. “Kreće spust ka Babinom zubu a onda se oblaci razilaze, promalja se sunce, okreneš se a ono Midžor okupan suncem. Kao da se pre samo sat vremena ništa nije dogodilo. Planina je to! Divlja, nepredvidiva ali predivna” – zaključuju Lazići, zaljubljenici u prirodu.

Foto: Snežana i Nenad Lazić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker