Lokalna samouprava

“Centar za rani razvoj, edukaciju i integraciju Roma” – Odlični uslovi za razvoj romske dece, podrška u zapošljavanju mladih

Danas je u Romskom naselju, na Svetski dan Roma, svečano otvoren “Centar za rani razvoj, edukaciju i integraciju Roma”. Projekat je realizovalo Udruženje građana “Ternipe” iz Pirota uz podršku i u okviru šireg Programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji realizuje Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Žikica Asković, projekt menadžer, čestitao je najpre svojim sunarodnicima Svetski dan Roma i poručio da treba da vredno rade na očuvanju svoje kulture, tradicije i jezika. Ovaj projekat, koji je dobijen od strane GIZ-a, i naišao na izuzetnu podršku lokalne samouprave, pružiće nekoliko vrsta usluga Romima.

“Prva vrsta usluga se odnosi na edukativne radionice namenjene deci uzrasta od 3 do 6 godina i njihovim roditeljima. Sa njima će raditi osobe koje su sertifikovane za oblast ranog razvoja. Pored toga, ono što je novina jeste uspostavljanje Biblioteke igračaka i knjiga, i to je bio veliki izazov za nas, jer do sada nismo imali priliku da radimo na tome i verujem da će se mališani radovati i da će Biblioteka igračaka biti veoma posećena. Treća vrsta usluga je pomoć pri učenju, četvrta usluga je prepoznata na osnovu potreba Roma, a to je zapošljavanje. Od ovog projekta mi očekujemo da se poveća obuhvat upisa dece u školski sistem, ali da imamo i veći broj zaposlenih lica” – izjavio je Asković.

Marina Babović, projekt menadžerka u programu Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ , kaže, pored ostalog, da projekat ima za cilj da podrži Vladu Republike Srbije kako bi se poboljšao položaj Roma i Romkinja tako što radi na implementaciji Nacionalne strategije i Akcionog plana, ali, pored toga, radi se i sa mnogim nacionalnim institucijama, lokalnim samoupravama, udruženjima građana i privatnim sektorom. Saradnja sa Pirotom počela je 2019. godine i od tada neguje se jedna vrlo plodonosna saradnja u više oblasti, izjavila je Marina Babović.

Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota, čestitala je Romima Svetski dan Roma i zahvalila Udruženju građana “Ternipe” što je upravo današnji dan izabralo za otvaranje Centra. Ona smatra da su uslovi izuzetno dobri i da će deca imati odličnu podršku i obuku u okviru projekta.

“Grad Pirot je napravio Lokalni akcioni plan pre tri godine i mnogo toga je urađeno na poboljšanju položaja Roma u gradu. Naravno, još mnogo toga planiramo da radimo na dodatnom poboljšanju položaja Roma. Zahvalila bih se i Marini Babović koja je bila naša podrška, ujedno i partner gradu Pirotu na svim poljima gde smo zajedno radili” – rekla je Golubovićeva

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker