Gradska hronika

Cena gasa na istorijskom maksimumu, Toplana nastoji da ugovori isporuku koja ne bi uticala na cenu grejanja

Kao i prošle, tako i ove godine, JKP “Toplana” počelo je redovan godišnji remont ranije nego što je to uobičajeno. Jedan od najvećih razloga je neizvesnost oko aktuelne epidemijske situacije, ali i nastojanje da sve bude blagovremeno spremno za predstojeću grejnu sezonu. Takođe, zbog uredbe o zabrani zapošljavanja Toplana je na granici raspoloživog ljudstva. Remont je zato ubrzan i biće završen znatno ranije u odnosu na početak grejanja kaže, direktor, Bratislav Ćirić.

“U toku ove nedelje završićemo kompletan remont u podstanicama kao što smo i planirali. Ostaje jedan manji deo u Energani “Senjak”, ostao je remont kotla broj tri jer je taj kotao počeo da pokazuje neke slabosti krajem prošle grejne sezone. Dve javne nabavke bile su bezuspešne i u toku je treća. Nadam se da će uspeti i da ćemo početkom septembra sanirati kotao čime ćemo u potpunosti biti spremni za novu grejnu sezonu” kaže Ćirić.

gradska toplana pirot

Ćirić je dodao da, ponekad, zbog procedure javnih nabavki dolazi do ozbiljnih poteškoća. Rezervni delovi su neophodni pa se u tom smislu, često, javne nabavke pokreću pre termina planiranih radova. Takođe, poslednjih meseci je došlo do drastičnog poskupljenja građevinskog i mašinskog materijala, pa su dobavljači i izvođači radovi veoma oprezni kada ulaze u posao.

Javna nabavka za energent biće raspisana ove nedelje, a poznato je da je cena gasa dostigla istorijski maksimun, cena mazuta je takođe povišena. Ćirić kaže da će Toplana učiniti maksimalne napore kao ne bi došlo do korekcije cene grejanja, ali to će biti poznato posle javne nabavke i ugovorene cene komprimovanog tečnog gasa.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker