KulturaMali biznis

“Čarobni jedrenjak: Priča o Nikoli Tesli” – Maje Cvetković Sotirov, novi naslov Izdavačke kuće “Luka Books” iz Pirota

Književnica Maja Cvetković Sotirov objavila je novo izdanje – knjigu “Čarobni jedrenjak: Priča o Nikoli Tesli” koja predstavlja jedinstven osvrt na detinjstvo jednog od najvećih svetskih umova i inovatora. Zvanična promocija ove knjige očekuje se na proleće ali već sada postoji ogromno interesovanje za knjigom koja se našla na prestižnoj Makartovoj listi najprodavanijih knjiga u našoj zemlji, na izuzetnoj četvrtoj poziciji. Ovo je prvi put da se autor iz Pirota i Izdavačka kuća iz Pirota nađu na listi najprodavanijih izdanja. Izdavači knjige su pirotska izdavačka kuća Luka Books i Institut za dečju književnost iz Beograda. 

Kako je autorka knjige kazala u razgovoru za Pirotske vesti, njena lična fascinacija Nikolom Teslom traje još od ranog detinjstva.

-Ono što me posebno intrigiralo jeste njegovo detinjstvo, koje je bilo zaista posebno, prepuno nestašluka, različitih ideja, često je sebe dovodio u opasnost i istraživao. Uostalom, takvo detinjstvo i treba da bude, prepuno zanimljivosti i istraživačkih poduhvata. Knjiga se bavi njegovim detinjstvom, kada je prvi put spoznao elektricitet, kako ga je proganjao gusan i kako je Teslino detinjstvo uticalo na njegov dalji životni put i razvoj. Knjigu je podržao i Institut za dečju književnost iz Beograda, što je za mene izuzetna čast, tri recenzenta su radila recenzije – prof. dr Milutin Đuričković, predsednik UO Instituta za dečju književnost, Jelena Vitezović, koja je i prevodilac i Milica Milenković, koja je doktorand na filologiji-kaže Cvetković Sotirov.

Iako knjiga još uvek nije doživela promociju koja se očekuje na proleće, u prodaji je od početka decembra.

-Doživela je ogromno interesovanje pa se na jednoj od naših najvećih onlajn knjižara našla na listi od top 10 najprodavanijih knjiga, što je ogromna čast i moram da priznam da je to iznenađenje za mene. To je priznanje za ceo tim, a moram da kažem i da je Vladimir Mančić, naš sugrađanin, uradio izuzetne ilustracije. Knjiga ima različite elemente. Kao i prethodna knjiga ima elemente bajkovite proze, zatim putopisa, bajke, ali i naučne segmente koji obrađuju Teslin život, detinjstvo i njegov razvojni put-kaže Cvetković Sotirov.

Štampanje knjige u veoma bogatoj opremi pomogla je kompanija “D-Company”.

Koji je skriveni moto knjige?

Po rečima Cvetković Sotirov, skriveni moto knjige jeste – kada detinjstvo odraste vaspitanje se pretvara u životni put.

-To je u stvari jedno tajno pitanje koje je mene stalno intrigiralo – zašto je Tesla imao toliku želju da pomogne svetu i šta ga je vuklo da postane tako veliki. Koreni, možda i odgovor leže u njegovom detinjstvu koje je prebogato nestašlucima, a Tesla je kao dete mnogo vremena provodio čitajući knjige što je sigurno imalo važnu ulogu kasnije-kaže Maja Cvetković Sotirov.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker