Lokalna samouprava

Budžetski višak ide u infrastrukturu, škole, naknadu za treće dete…

Budžetski višak u iznosu od 172 miliona dinara, biće raspodeljen za rešavanje brojnih infrastrukturnih problema, sređivanje putne infrastrukture, sređivanje dvorišta škola i uređenje školskih objekata u skladu sa zahtevima koji su u opštinu pristigli od samih škola, ali i za naknadu za treće dete, kazao je nakon današnje sednice Opštinskog veća SO Pirot predsednik opštine Vladan Vasić.

opstinsko vece

Po Vasićevim rečima, višak u budžetu za ovu godinu nije iznenađenje, s obzirom da se u opštinski budžet slio novac od preuzimanje Novakove vile zbog izgradnje Koridora 10 za šta je opštini iz republičkog budžeta isplaćeno devet miliona dinara, ali i za preuzimanje zgrade škole u Crnoklištu, takođe za potrebe izgradnje Koridora 10, za šta je takođe opštini Pirot isplaćen novac.

Budžet za 2014. je manji nego za 2013. jer su smanjeni transferi, porezi na zarade i povećan neoporezivani deo zarada. Jedan od razloga za višak u budžetu je i prelivanje sredstava iz prošlogodišnjeg budžeta jer deo programa nije realzovan, kao što je most na Drugom ringu, saobraćajnom prstenu oko Pirota. Deo viška biće prebačen Direkciji za izgradnju grada za potrebe uređenja dvorišta OŠ “Vuk Karadžić”, dvorišta plivačkog bazena, dobili smo i nove zahteve škola za sređivanje zgrada i druge investicije u ovim objektima, takođe i da se krpljenje udarnih rupa u selu i gradovima dovede na neki nivo koji je planiran. Deset miliona biće isplaćeno i Ministarstvu odbrane za preuzimanje zgrade Doma vojske, takođe biće zadržana politika podsticaja nataliteta kroz isplatu naknade za treće dete i realizovane mnoge druge investicije-kazao je Vasić.

Takođe,  po sedam miliona dinara, biće isplaćeno za subvencije Fondu za razvoj poljoprivrede i Gradskoj toplani koja će taj novac iskoristiti za vraćanje mazuta Republičkim robnim rezervama.

-Treba pomoći “Komunalcu” da adekvatno obeležava horizontalnu i vertikalnu signalizaciju u gradu, treba odvojiti dodatan novac za Fond za razvoj poljoprivrede, naročito za realizaciju onih mera za koje interesovanje poljoprivrednika prevazilazi mogućnosti Fonda, kazao je Vasić.

Sednica SO Pirot, na kojoj će se odbornici izjašnjavati o rebalansu budžeta zakazana je za sredu 30. aprila.

tekst i fotografija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker