Lokalna samouprava

Budi se Stara planina, Vrelo, Dojkinci – turizam spas za Staru planinu

Nakon početka rada novoizgrađenog Planinarskog doma u Dojkincima, ali i početka rada kafana Vrelo, na istomenom izletištu i kafane u Dojkincima, sve veći broj turista posećuje ovaj deo Stare planine. 

stara planina

Kako je Pirotskim vestima kazao direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov, broj noćenja u Dojkincima je neuporedivo veći od planiranog, ponajviše zahvaljujući ovom reprezentativnom objektu.

-Mi smo za ovu godinu u planu imali 1.000 noćenja u Domu u Dojkincima, ali je ta brojka ispunjena već sada, praktično za pola godine, tako da očekujemo da broj noćenja bude višestruko premašen-kazao je Zlatkov.

stara planina

Po rečima gradonačelnika Pirota mr Vladana Vasića, Pirot je mnogo dobio u pogledu razvoja turizma od kako je izgrađen Planinarski dom. Novac za rekonstrukciju stare vojne karaule je obezbeđen iz Programa Prekogranične saradnje EU, a uskoro će početi da se uređuje i okolina Doma za šta je takođe obezbeđen novac iz EU fondova, reč je o investiciji od oko 100.000 evra, dok je u izgradnju samog objekta kapaciteta šezdesetak ležajeva uloženo preko 200.000 evra.

Vlasnici kafane Vrelo, koja nakon duže pauze, ponovo radi, poznata pirotska ugositeljska porodica Petrović, kažu za Pirotske vesti da su kafanu uzeli u zakup pre mesec dana, da ima puno posla i da je cela porodica angažovana, uz ispomoć u dane vikenda kada ima puno gostiju koji dolaze da uživaju u čarima Vrela.

 

 

U poslovima oko kafane pomaže i najmlađi član porodice Petrović, Žarko, koji je javnosti postao poznat nakon pobede i osvajanja prvog mesta na ovogodišnjem Sajmu pirotske peglane kobasice.

Žarko Petrović sa pobedničkom peglanom kobasicom

Iako mladić – petnaestogodišnjak, Žarko, dok njegovi vršnjaci igraju igrice i dan provode uz mobilne telefone i kompjutere, već godinama vredno uči ugostiteljski zanat, savladava tajne kulinarstva pa onima koji ga znaju nije bilo čudno što je sa samo tada četrnaest godina, po oceni eminentnog stručnog žirija, osvojio prvu nagradu na Sajmu pirotske peglane kobasice.

U kafani Vrelo svim posetiocima nude vrhunske domaće specijalitete, sukane banice, razne vrste pita i specijaliteta od pastrmke, vrganja i šumskih pečuraka sa Stare planine, za vikend su u ponudi jagnjetina i pečenje i mnogi drugi specijaliteti koji privlače sve veći broj gostiju. 

http://www.pirotskevesti.rs/lokalna-samouprava/pobednik-sajma-peglane-kobasica-cetrnaestogodisnji-zarko-petrovic/

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker