Kultura

BRAVO: Piroćanac uvršten u enciklopediju najboljih svetskih harmonikaša

Vlada Veselinović iz Pirota uvršten je u enciklopediju najboljih svetskih harmonikaša današnjice gde je objavljena njegova biografija. Knjiga pod originalnim nazivom “Accordion and world’s best contemporary accordionists”, gde se našla biografija Vlade Veselinovića, objavljena je u Njujorku aprila ove godine, izdavač je Times Square Press, New York. Ovo je još jedan dokaz da su i ljudi u svetu primetili talenat i kvalitet rada Veselinovića na polju harmonike i očuvanju pravih muzičkih vrednosti.

Vlada Veselinović je solista na harmonici, kompozitor, muzički producent i autor notne i stručne literature za harmoniku. Njegovo muzičko interesovanje je pre svega narodna muzika Balkana, ali je uspešan i u interpretiranju svetske muzike.

Autor je nekoliko notnih zbirki u elektronskom PDF formatu, a do sada je objavio i 13 štampanih izdanja za harmoniku od kojih je najistaknutija knjiga “Škola narodne muzike za harmoniku” prvi put objavljena 2014. godine.

Do sada je izdao dva CD-a sa njegovom autorskom instrumentalnom muzikom na harmonici komponovanom u duhu tradicionalnog zvuka Balkana. Muzički spotovi koji prate njegove kompozicije često prikazuju prirodne lepote okoline Pirota i brendove po kojima je Pirot poznat. Uspešno se bavi muzičkom produkcijom u svom studiju, za šta je i nagrađivan (Ruma 2018. godine). Takođe je dobio priznanje za popularizaciju harmonike (Stapar, Vojvodina 2015. godine). Godine 2009. pokrenuo je internet forum MuzikaHarmonike.com koji danas okuplja veliki broj harmonikaša, majstora za harmonike i ljubitelje zvuka harmonike. U zadnjih nekoliko godina imao je nastupe na televiziji i na koncertima kao solista na harmonici. Iza sebe ima nekoliko godina rada u folkloru i saradnju sa orkestrima u Pirotu gde i danas živi. U novije vreme ostvaruje saradnju sa muzičarima iz Sombora, gradu u kome često boravi.

koncert vlada veselinović
autor fotografije Stefan Spasić

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker