Lokalna samouprava

Brana Zavojskog jezera sprečila mnogo ozbiljnije poplave zadržavši preko 22 miliona kubika vode

Nivo vode u Zavojskom jezeru od 9. do 12. januara podignut je za neverovatnih pet metara

Direktor JP Srbijavoda Goran Puzović večeras je obišao Pirot gde se upoznao sa situacijom na terenu i pohvalio reakciju lokalne samouprave koja je u saradnji, između ostalog i sa JP Srbijavodama, mnogo učinila na preventivi. Evidentirane su sve slabe tačke koje će biti otklanjane u narednom periodu kako bi se eventualni novi plavni talas dočekao spremno. 

-Brane na veštačkim jezerima, poput Zavojskog jezera, zadržale su velike količine vode, a brana na Zavojskom jezeru je od 9. do 12. januara zadržala preko 22 miliona kubnih metara vode. To znači da je nekih 20 posto vode manje koja je prošla Nišavom i plavila nizvodno. Nivo Zavojskog jezera u tom periodu porastao je za pet metara-naglasio je direktor Puzović.

On je pohvalio reakciju lokalne samouprave u Pirotu i dodao da je saradnja lokalne samouprave sa Srbijavodama dobra.
-Svi smo radili zajedno, reakcija celog sistema bila je sinhronizovana. Odnos lokalnog stanovništva je takođe za svaku pohvalu što je izuzetno bitno imajući u vidu da je ovaj plavni talas bio izuzetno brz, nezapamćena količina vode je ušla u Srbiju iz Bugarske kod Dimitrovgrada. To ne pamte ni najstariji meštani. Najbitnije je da nismo imali žrtava, nismo imali povređenih, a štete ćemo sanirati.
Puzović je dodao da će vrlo brzo, već narednih dana, inženjeri Srbijavoda doći u Pirot i sa lokalnom samoupravom detaljno ispitati stanje, precizirati sve slabe tačke i početi da rešavaju svi problemi.
Gradonačelnik Vasić je istakao dobru saradnju sa Srbijavodama i dodao da je Tigar tajers uplatio milion dinara na nameski račun Grada za pomoć poplavljenim porodicama.
-Kompletna mehanizacija nam je bila na terenu, i dalje se rešavaju problemi, ispumpava voda gde je ostalo, za šta su zadužene pet ekipe Vodovoda. Komunalac radi dezinfekciju ulica, radiće se i dezinfekcija domaćinstava. Tigar tajers je uplatio milion dinara za pomoć najugroženijima, uplatiće i Grad iz rezerve, javna preduzeća, tako da ćemo se truditi da se pomogne najugroženijima i svim poplavljenim domaćinstava kako bi se, koliko god je to moguće, smanjile posledice. Kompletnu štetu sigurno nećemo moći da nadoknadimo, ali ćemo se truditi da bude nadoknađena u što je moguće većem iznosu. Definisali smo i slabe tačke, poput mosta na Bistrici kod AMSS, koji je nizak i predstavlja svojevrsnu branu kada dodje poplava, naročito kada se napuni granjem, smećem. Most treba da se podigne kako bi voda oticala nesmetano, takođe razmatramo koje su mogućnosti da se izvede jedan izuzetno zahtevan poduhvat, a to je prevođenje kanala Rogoz u Nišavu, a u narednom periodu uredićemo preostali neuređeni deo kanala Rogoz-kazao je Vasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker