Foto vest

Bogorodičina crkva u Donjoj Kamenici – srpski Notr Dam

Bogorodičinu crkvu u selu Donja Kamenica, na petnaestak kilometara idući regionalnim putem od Knjaževca prema Pirotu, mnogi zbog neverovatne lepote, nazivaju srpskim Notr Damom.

Bogorodičina crkva u Donjoj Kamenici kod Knjaževca

Ova svetinja obavijena je velom misterije, stručnjaci se spore oko datovanja pa neki tvrde da je crkva sagrađena u 13, neki u 14. veku. Sporenja ima i oko toga ko je sagradio ovu neverovatnu svetinju, jer je u njenoj arhitekturi vidljiva “mešavina” stilova, pa je vidljiv i očigledan uticaj gotskog stila gradnje, što je potpuno neuobičajeno za naše krajeve.

Vizantijsko plavo u Bogorodičinoj crkvi

Ova crkva pravi je biser i kada je o freskoslikarstvu reč. Tako se ovde nalazi freska svetih ratnika Teodora Tirona i Teodora Stratilata, koji zagrljeni jašu na konjima.

Vizantijsko plavo simbol je nebeskog mira i nematerijalne vrednosti, zbog čega su i freske naslikane ovom bojom – nestvarne.

Crkva je pod zaštitom države kao kulturno dobro od izuzetnog značaja. Briga meštana Donje Kamenice o ovoj svetinji je izuzetna pa tokom leta crkva je okružena prelepim cvećem što celom ovom mestu daje neverovatnu dimenziju, koja se ne da rečima opisati.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker