Gradska hronika

Blizu milion evra ide u državni budžet od deviznih prekršaja

Na osnovu deviznih prekršaja koje su počinili strani državljani na graničnom prelazu Gradina u pokušajima da “prokrijumčare” devize odnosno neprijavljene ih iznesu iz zemlje, presudama Prekršajnog suda u Pirotu u državni budžet Republike Srbije slilo se od početka godine 729.200 evra, 7.500 dolara, 23.540 funti i 1.300 švajcarskih franaka, a ta suma će do kraja godine verovatno premašiti iznos od milion evra, s obzirom na veliko povećanje broja počinjenih deviznih prekršaja u odnosu na ranije godine. Kako je Pirotskim vestima kazao predsednik Prekršajnog suda u Pirotu Milivoje Minić, novac je zaplenjen nakon počinjenih deviznih prekršaja čiji su vinovnici strani državljani koji prolaze kroz Srbiju, najčešće državljani Turske na radu u Nemačkoj.

milivoje minic, predsednik prekrsajnog suda u pirotu

Poređenja radi, od početka godine zaplenjeno je gotovo tri puta više deviza nego prošle godine.

Po rečima predsednika Minića, shodno važećim propisima, maksimalno dozvoljen iznos deviza za iznošenje iz zemlje je 10.000 evra.

-Ukoliko osoba kod koje se pronađe novac poseduje dokumente koji dokazuju poreklo novca, a najčešće je reč o dokumentima stranih banaka koji dokazuju da je novac podignut nekoliko dana pre putovanja, u tim slučajevima novac se delimično vraća vlasniku. Ukoliko pak ne postoji nikakva dokumentacija o poreklu novca, on se oduzima u celosti-kaže sudija Minić.

?

Prekršajni sud u Pirotu, kada je o efikasnosti reč, jedan je od najboljih u Srbiji.

 

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker