Privreda

Biznisi žena u Pirotu – Od salona lepote do vodoinstalaterskih radnji

Program subvencije za samozapošljavanje izazavo je veliko interesovanje tokom 2022. god. Za pokretanje sopstvenog biznisa, nezaposlena lica su aplicirala na javne pozive koje su objavili Nacionalna služba za zapošljavanju i Grad Pirot. Sredstvima NSZ i Grada Pirota, sopstveni biznis je započelo ukupno 89 lica od kojih je 45 žena (NSZ – 29 i Grad – 16). Dominanatno je ušešće žena do 30  godina starosti  i preko 50 sa završenom srednjiom školom.

Od 1.500 aktivnih preduzetnika i oko 430 privrednih društava u Pirotu u vlasništvu žena je oko 35%, dok je na republičkom nivou taj procenat oko 25%.  Kroz mere aktivne politike zapošljavanja, subvencije za pokretanje sopstvenog biznisa u Pirotu je dobilo više žena, odnosno 52%.  Nenad Petrović, savetnik u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, kaže da je primetno da se iz godine u godinu povećava učešće  žena u vlasničkoj strukturi i da su podsticajne mere dale odgovarajuć rezultat.

Na teritoriji koju pokriva NSZ Filijala Pirot uz pomoć programa Subvencija za samozapošljavanje u 2022. godini  45 žena je potpisalo ugovore  (NSZ + LAPZ PIROT) odnosno 51%. Od ovog broja dominantno je učešće žena do 30 godina starosti i preko 50. Sopstveni biznis pokrenulo je 17 žena  do 30 i 16 žena preko 50 godina starosti.  Osam žena starosti od 30 do 40 godina i 4 žene između 40 i 50 godina pokrenulo je biznis ove godine.

Sagledavajući kvalifikacije koje žene preduzetnice poseduju, dominatno je učešće žena sa srednjom stručnom spremom odnosno  trećim i četvrtim stepenom,  ukupno 23. Drugi stepen stručne spreme ima 11 žena a po pet žena preduzetnica je sa VII  i VI  i jedno lice sa  V stepenom. U NSZ filijala Pirot, kažu da su žene u 2022. najčešće pokretale uslužne delatnosti,   knjigovodstvene agencije, konsalting i administrativne usluge, frizerske salone i salone za negu lepote, krojačke radnje, trgovinske, pekarske i ugostiteljske radnje, radnje za izradu nakita i suvenira, radnje za organizovanje proslava, igraonice, fitnes klubove, radnje za kukičanje i pletenje i proizvodnja dečje obuće.

Među ženama koje su pokrenule sopstevi biznis je i Danica Mijalković koja je sa svojom drugaricom Tijanom Todorović prepoznala  da dekorisanje i aranžiranje ambijenta za proslave i značajne događaje može postati njihov biznis iz snova.  Kako kažu, podržane su sredstvima NSZ, posao je dobro počeo ali je potrebno vreme za razvijanje poslovnih ideja pa se nadaju da će i neke od mera koje najavljuju u lokalnoj samoupravi iskoristiti po isteku subvencije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker