Pirot - Mali Jerusalim

Bele poklade u Dojkincima – dvogodišnji Uroš nastavio vekovnu tradiciju svojih predaka!

U prelepom staroplaninskom selu Dojkinci, meštani na Bele poklade vekovima unazad čuvaju običaj paljenja oratnji, a po slikama i snimcima koje nam je poslao Ivan Mančić, ovaj drevni običaj nastavljaju i najmlađi. Tako je mali, dvogodišnji Uroš Mančić, sa deka Jocom, ove godine  po prvi put učestvovao u ovom drevnom običaju i oduševio meštane Dojkinaca koji su u velikom broju došli da ispoštuju običaj. 

Bele poklade praznuju se kao dan uoči početka Vaskršnjeg posta, koji počinje u ponoć. Veruje se da na ovaj dan treba tražiti oproštaj i oprostiti drugima, da bi se duša na taj način, simbolično, očistila i kako bismo bili spremni za Veliki post i pričest. Svrha svega je da se u post uđe bez greha, zbog toga ljudi moraju da opraštaju grehe jedni drugima, kako bi i Bog oprostio njima grehove.

Na Bele poklade u pojedinim pravoslavnim zemljama, ali i u nekim delovima Srbije,  mladići se maskiraju kao junaci ili kao “strašna bića”. Svoju hrabrost mladići u nekim selima demonstriraju tako što preskaču gomile upaljene slame.

Veliki vaskršnji post počinje u ponoć i traje sedam nedelja.

foto i video Ivan Mančić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker