Lokalna samouprava

Apotekarska ustanova Pirot dugo odolevala brojnim udarima – Prošla godina završena sa gubitkom

Jedna od tema koja je pobudila veliku pažnju članova Gradskog veća i medija jeste razmatranje Izveštaja o radu sa finansijskim izveštajem Apotekarske ustanove Pirot za 2021. i Progam rada sa finansijskim planom za 2022. godinu. Uprkos smanjenju svih troškova i nastojanjima da se plan ostvari Apotekarska ustanova završila je prošlu godinu sa negativnim saldom, a pored ostalih razloga, kako je rekla, direktorka, Slađana Zlatković dvogodišnja pandemija covid – 19 imala je dosta uticaja.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, smatra da je za širu javnost u Pirotu iznenađenje da je Apotekarska ustanova počela da posluje sa gubitkom, dok za mnoge gradove u Srbiji takav slučaj nije novost, već, nažalost, uobičajena stvar, jer problemi apotekarskih ustanova u Srbiji traju godinama. U nekim gradovima se zaplenjuje imovina, u nekim su apotekarske ustanove u stečaju, negde su već ušle u projekte strateškog javno privatnog partnerstva, ili koncesije.

“Mi smo svih ovih godina odolevali, bili smo među malobrojnim gradovima koji imaju zdravu Apotekarsku ustanovu. Međutim, stanje se promenilo, nemaju više pravo na sopstvene javne nabavke, centralizovane su. One su bitne jer su ranije dobavljači lekova davali određene popuste i rabate. Pored toga, covid je doneo mnoge probleme, manje recepata i mnogo manje onih recepata koji se refundiraju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Takođe, država je omogućila svim privatnim apotekama da iste recepte refundira RFZO i sve to uslovilo je da su apotekarske ustanove u Srbiji poslovale negativno. Polako su padale performanse naše Apotekarske ustanove, od profitabilne do poslovanja na nuli i evo sada sa gubitkom. Mi to konstatujemo, ne krijemo ništa i pokušaćemo da tražimo rešenje” – kazao je Vasić.

On je dodao da će uslediti podrobnija analiza kako bi se pomoglo Apotekarskoj ustanovi, a jedan od modela jeste i strateško partnerstvo putem koncesije, davanja u zakup, ili na neki drugi način, pokušaće se i sa smanjenjem rashoda. Takođe, razlog negativnog poslovanja su i plate. Država je konstantno povećavala zarade u tom sektoru, a prihodi to nisu mogli da izdrže.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker