Lokalna samouprava

Ambasador Srbije u Kanadi, Piroćanac Dejan Ralević: Ponosan sam na moj Pirot i to kako se grad razvija poslednjih 20 godina

Piroćanac Dejan Ralević, već dve i po godine je ambasador Srbije u Kanadi. U razgovoru za Pirotske vesti ambasador Ralević priseća se detinjstva koje je proveo na Keju pored Nišave, u kući babe i dede u Protinoj mali, sadašnjoj Ulici Save Kovačevića i konstatuje da je ponosan što je Piroćanac i na to kako se Pirot razvija poslednje dve decenije. Ambasador Ralević kaže za Pirotske vesti da Piroćanaca ima na svim meridijanima, čak i na krajnjem severu Kanade, takozvanim Severozapadnim teritorijama, Jukonu i drugim delovima ove ogromne i strateški izuzetno značajne zemlje.

Ima mnogo Piroćanaca sa veoma uspešnim karijerama, i u Kanadi i širom sveta, kaže ambasador Ralević.

-Dve i po godine sam ambasador u Kanadi. Trenutak kada sam otišao u Kanadu bio je vrlo težak, u oktobu 2020. godine, u jeku pandemije. To je bilo posebno teško za naš posao jer je on zasnovan na ličnom kontaktu, umrežavanju, morate da upoznajete ljude, a to je bilo veoma teško u to vreme, u uslovima izolacije, karantina. Ta vremena su nadam se, daleko iza nas. Kanada je izuzetno važna zemlja, članica G7 grupe najrazvijenijih, G20, članica NATO-a, OEBS-a, članica Frankofonije što je takođe veoma važno. Odnosi dve zemlje su bili opterećeni u prošlosti i sukobima devedesetih, bombardovanjem 1999. godine, ali u međunarodnim odnosima moraju da se uzimaju u obzir trenutne okolnosti kako bi se ostvarili što je moguće bolji odnosi sa zemljom domaćinom-kaže ambasador Ralević.

Pirotski kej je moje detinjstvo

-Pirotski kej je moje detinjstvo. Tu sam odrastao kod nane i dede, pored nekadašnje kafane Kej, u Ulici Save Kovačevića, Protinoj mali, u okolini su bili većinom moji vršnjaci tako da nam je odrastanje bilo savršeno. Babe i dede sede ispred kuća, babe pletu, dede pričaju – “bistre politiku”, a mi deca, po ceo dan, od 7 ujutru do kasno uveče se igramo i uživamo. Danas je to nažalost drukčije, deca mnogo više vremena provode pored kompjutera, telefona, a socijalni momenat i druženje je nekako stavljen po strani. Prvi trenuci sunčanja, kupanja, učenja plivanja, bili su na trećem brzaku. Tu je bilo moje najranije detinjstvo, iako nisam rođen u Pirotu. Išao sam u OŠ “8. septembar”, ponosan sam što sam bio njen učenik, posle sam išao u Gimnaziju-kaže ambasador Ralević, koji svake godine dolazi u Pirot kako bi provodio vreme sa porodicom, prijateljima iz detinjstva.

Ambasador Ralević: Ponosan sam na to kako se Pirot razvija i napreduje

-Pirot jako napreduje, jako se menja i u urbanističkom i turističkom smislu, Pirot i okolina su postali atrakcija. Menja se u pozitivnom smislu. Jako je lepo što je uz pomoć EU obnovljen Momčilov grad, u muzeju se snimaju filmovi, serije, još nisam stigao da obiđem novi kompleks otvorenog bazena, ali sam gledao video snimak, zaista je predivno. Okolna izletišta su uvek bila prelepa, ima jako puno da ponudi Pirot i okolina. Meni je kao ponosnom Piroćancu, jako drago kada vidim kako je napravljen iskorak u poslednjih 20 godina, kako se grad menjao-kaže ambasador Ralević.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker