Intervju

Aleksa Stefanović predstavljao Pirot na 23 državna takmičenja iz matematike, fizike, stranih jezika

Naš izuzetno talentovani sugrađanin, maturant pirotske Gimnazije Aleksa Stefanović za 11 godina predstavljao je naš grad na čak 23 takmičenja državnog nivoa i na tri srpske olimpijade, dve iz fizike i jednoj iz informatike. Osim prirodnih nauka, Aleksa je fenomenalan i kada su u pitanju strani jezici, osvojio je prvo mesto na državnom prvenstvu iz italijanskog jezika u osnovnoj školi a kako kaže u razgovoru za Pirotske vesti, najveći uspeh mu je treća nagrada na Srpskoj fizičkoj olimpijadi, koje je osvojio nedavno. Aleksa je i odličan gitarista, svira klavir i još nekoliko instrumenata,  a svoj grad izuzetno uspešno  prezentuje i u izuzetno popularnom kvizu koji se emituje na RTS-u “Igraj za zavičaj” koji se emituje svake srede. 

Aleksa kaže da je ključ svega u ogromnoj ljubavi prema nauci ali i u dobrom organizovanju vremena. 

-Svako takmičenje bilo kog nivoa je borba za sebe, kao kad sportisti izlaze na borilište ili teren. Za svako je potrebno što više urađenih zadataka, odslušanih predavanja i, generalno, što više stečenog iskustva i vremena provedenog u razmišljanju o toj oblasti. Ponekad nije neophodno da se uradi neki zadatak, već je sama mentalna posvećenost dovoljna. Često sebe zateknem kako noću, dok pokušavam da zaspim, razmišljam o nekom aktuelnom problemu ili zadatku na koji sam fokusiran tih dana. Sama koncentracija u trenutku izrade zadataka je možda i važnija i uticajnija od pripreme, jer ukoliko niste na ti sa svojim mislima tada, nijedan urađen zadatak vam neće pomoći. S obzirom da sam od početka znao u šta se upuštam, pravilno sam rasporedio svoje vreme i trudio se da mi ne bude naporno i mučno da se bavim naukom i da se što ređe osećam umornim. Nikad nisam opterećivao sebe i ciljevi su mi uvek bili realni-navodi Stefanović.

Osim prirodnih nauka, Aleksa ima odlične rezultate i u poznavanju stranih jezika, govori odlično engleski, italijanski, nemački…

-Od četvrte godine sam počeo sa učenjem engleskog jezika, a od petog razreda i italijanskog. Iz oba jezika posedujem međunarodne diplome B2 nivoa, što predstavlja prilično visok nivo znanja i razumevanja jezika. Takođe, učio sam dve godine nemački, a za jedan letnji raspust i grčki-kaže Aleksa.

Od pete godine svira klavir, odličan gitarista a svira i udaračke instrumente, uči blok-flautu i usnu harmoniku

-Od malih nogu sam voleo da okupiram svoje vreme upoznavanjem sveta oko sebe, bilo da je to bilo igranje napolju ili čitanje enciklopedija o životinjama. Jedan važan sektor u mom životu zauzima muzika. Od pete godine sviram klavir, već 6 godina gitaru, a tu su i kahon, tambura i, zasad pomalo, blok flauta i usna harmonika. U svojoj kolekciji imam i još nekoliko udaračkih i duvačkih instrumenata iz svih krajeva sveta, poput tarabuke, ukulelea ili kazua. Ne volim novokomponovanu muziku za masu, već se fokusiram na rok i našu staru narodnu i izvornu muziku. Idoli su mi Vlatko Stefanovski i Erik Klepton.Volim da čitam naučno-fantastične romane, posebno Hari Potera i Persi Džeksona. Zanimaju me mitologije svih svetskih kultura, od Zevsa preko Odina do Krišne. Gledam filmove svih žanrova i veliki sam ljubitelj Ratova Zvezda. U slobodno vreme učestvujem u kvizovima. Bio sam u Slagalici, Stolicama i trenutno sam u kvizu „Igraj za zavičaj“ koji se prikazuje svake srede na RTS-u. Prethodne tri godine sam bio deo organizacionog tima festivala nauke u Gimnaziji GimPi festa kao stručni saradnik. Bio sam organizator predavanja u okviru festivala gde sam pokušao da afirmišem najbolje učenike škole kroz multidisciplinarna predavanja-priča Aleksa.

Slobodno vreme redovno provodi u – Istraživačkoj stanici Petnica

-Pored redovnog školovanja u Gimnaziji, od prvog razreda sam polaznik Istraživačke stanice Petnica. Kad sam se prvi put prijavio, nisu mogli da me determinišu za koji sam seminar najadekvatniji, pa su me pozvali za multidisciplinarni seminar tehničkih nauka. Tu sam se prvi put malo bolje upoznao sa elektronikom i sledeće godine se prijavio za seminar Primenjene fizike i elektronike. Radio sam dva projekta „Izdvajanje vokala iz audio zapisa“ i „Konstrukcija i ispitivanje karakteristika 3D skenera“ koja su objavljena u „Petničkim sveskama“, zborniku najuspešnijih radova. Bio sam i učesnik drugih multidisciplinarnih seminara u okviru stanice, poput eksploratorijuma. Sve češće slobodno vreme provodim van Pirota, najčešće u Petnici ili na takmičenjima širom Srbije, a kad sam u svom gradu, volim da prošetam kejom i centrom grada. Nisam ljubitelj žurki i više volim manje svirke i rok koncerte. Volim i sela Stare i Suve planine-kaže Aleksa.

Kako kaže Aleksa, njegovi planovi su vezani za Elektrotehnički fakultet u Beogradu gde će najverovatnije upisati smer elektronike. 

-Planiram da u toku osnovnih studija odem na jednu ili dve razmene negde van Srbije. Planiram i postdiplomske studije negde u inostranstvu. Za kasnije ne mogu ništa sa sigurnošću da tvrdim, videćemo gde će me život odvesti-poručuje ovaj daroviti Piroćanac.

intervju Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

fotografije – lična arhiva Alekse Stefanovića

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker