Gradska hronika

Ajvarska paprika znatno skuplja u odnosu na prošlu godinu, prodaja slaba

Iako je kraj avgusta obično vreme kada uveliko počinje priprema zimnice ove godine su, zbog visokih temperatura, domaćice malo odložile ovu aktivnost. Na pirotskoj pijaci povrća i voća  ima u izobilju ali prodavci kažu da prodaja ide slabo.

Negica Lilić iz Pirota  ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo i u svojim plastenicima proizvodi namirnice koje prodaje na pijaci. Rod je kaže dobar ali je prihrana za plasteničku proizvodnju jako skupa a i sve ostalo što prati proizvodnju namirnica  poskupelo je u odnosu na prošlu godinu pa su i proizvodi skuplji. Tako sada krastavac košta od 100 do 120 dinara a prošle godine je cena bila 80, paprika za ajvar je sa 120 poskupela na 200 dinara po kilogramu, šargarepa je bila 100 a sada košta 180 dinara.  Kilogram belog  luka je 600 dinara a crnog 120, koliko košta i kilogram krompira. Ona se ne žali na prodaju ali kaže da se zimnica ne priprema kao ranijih godina i da domaćice slabije kupuju proizvode na pijaci.

I Negica kao i ostali prodavci sa kojima smo razgovarali kaže da se najviše prodaje šargarepa, paprika, krastavac i kupus za šarenu salatu dok se paprike za ajvar slabije prodaju.

Danijela Stojanović Iz Vlasostinačkog sela Konopljica kaže da je već dvadeset godina svakodnevno na pirotskoj pijaci ali da prodaja sada  ide slabo. Prema njenim rečima slabo se prodaje paprika za ajvar iako je za desetak dana više neće biti na tezgama. „Paprika je zbog vrućine ranije sazrela i uskoro je neće biti jer ćemo završiti berbu. Ova koju prodajemo je krupna, najbolja za ajvar, sedam paprika ide u kilogram“-  kaže Danijela.

Domaćice koje obilaze pijacu ističu da na odlaganje zimnice pored visokih temperatura u najvećoj meri utiču cene.

“Moram da stavim zimnicu samo ne znam kako ću, sve je mnogo poskupelo.“

„Kupujem papriku ovako da je prižimo, o zimnici još ne razmišljam.“

„Ako budem mogla napraviću neku teglu ajvara, ako ne proći ćemo i bez toga.“

Ovo su samo neki od komentara sa pirotske pijace. I prodavci i kupci nadaju se da će se, kao i do sada, pronaći način da se i ova zima dočeka sa teglama crvenog zlata na policama.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker