Gradska hronika

Afrička kuga kod divljih svinja: Za sada nema slučajeva pojave ove zarazne bolesti kod domaćih svinja. Neophodna primena mera prevencije

Načelnica Pirotskog upravnog okruga i koordinator Okružnog štaba za vanredne situacije Dragana Tončić kazala je danas Pirotskim vestima da nema bojazni i da za sada ne postoji ni najmanja sumnja na pojavu afričke kuge kod divljih svinja kod domaćih svinja, ali da svi vlasnici poljoprivrednih gazdinstava moraju da se pridržavaju preventivnih mera. Ova visoko zarazna bolest koja se može preneti i na domaće svinje u Srbiju se prenela iz susedne Bugarske, gde je 24.000 domaćih svinja ubijeno zbog afričke kuge, a ukupna brojka ubijenih svinja u susednoj državi meri se stotinama hiljada. Ipak, zbog činjenice da divlje svinje za 24 sata pređu od 40 do 70 kilometra, ova bolest se prenela i na naše područje. Tome su doprineli i šumski požari na Staroj planini pa je divljač sa bugarske strane prelazila na našu stranu planine. 

dragana tončić

-S obzirom da je 13. januara Uprava za veterinu proglasila delimičnu epidemiju afričke kuge divljih svinja, nakon što su pronađena šest leša divljih svinja u jednom delu lovišta Ponišavlje u Pirotu i Vidlič u Dimitrovgradu, angažovali smo sve relevantne službe na suzbijanju i daljem širenju bolesti koja je izuzetno kontagena. Za sada nemamo nikakvu sumnju na prenošenje ove bolesti na domaću svinju, tako da su domaćinstva mirna, ali mi smo odmah organizovali vanrednu sednicu Okružnog štaba za vanredne situacije kojoj su prisustvovale sve službe koje imaju makar male veze sa ovom problematikom. Mi smo sa Štaba javnosti uputili apel za primenu biosigurnosnih mera, koje se odnose na svako gazdinstvo koje drži svinje. Svi poljoprivredni proizvođači su upoznati na koji način moraju da vrše dezinfekciju i postave dezinfikacione barijere. Preporuka je da se svinje čuvaju samo u zatovrenim prostorima, da ako u domaćinstvu ima lovaca, oni moraju obavezno da se presvlače nakon dolaska iz lovišta, da se svinje ne hrane pomijama jer u njima mogu da se nađu ostaci svinjskog mesa što je takođe značajan faktor rizika-kazala je načelnica Tončić.

Uprava za veterinu objavila sve neophodne informacije o načinu postupanja i prevenciji afričke kuge

Uprava za veterinu na svom zvaničnom sajtu objavila je poseban odeljak posvećen afričkoj kugi kod divljih svinja i o svim merama prevencije koje je neophodno primenjivati. Objavljeno je i VIDEO UPUTSTVO, kao i brojna dokumenta, brošure i flajeri koji upoznaju stanovništvo, a posebno poljoprivredna gazdinstva, na sve mere koje je neophodno preduzimati.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker