Gradska hronika

78. rođendan nedeljnika “Sloboda”

Na inicijativu Okružnog odbora Jedinstvenog narodnog fronta Pirot, 21. novembra 1944. godine, iz štampe je izašao  prvi broj “Slobode” .  Punih 78 godina  lokalni list ,,Sloboda” bio je  i ostao hroničar zbivanja na krajnjem jugoistoku Srbije. Tokom vremena, na stranicama nedeljnika “Sloboda”  zabeležena su brojna politička, ekonomska, kulturna, sportska i druga dešavanja u okrugu.

Malo je medija koji su doživeli 78 godina postojanja i rada. Taj put je bio dug i trnovit, ali pirotska ,,Sloboda” i dalje odoleva zubu vremena i nastoji da svojim čitaocima ponudi kvalitetne sadržaje. Pored vesti i aktuelnih dešavanja, u novini se često obrađuju životne priče običnog naroda, dele priče o gorućim problemima, ali i o uspešnim i ostvarenim ljudima iz grada i okoline. Prilaz temama i problemima menjao se kako su se menjale okolnosti, politika redakcije i društvena uređenja. Za sve ove godine, novinari i saradnici napisali su nebrojeno mnogo članaka, reportaža, izveštaja i intervijua, objavljeno je mnoštvo fotografija, zabeleženi su mnogi važni događaji i imena značajnih ljudi. Na stranicama “Slobode”, tokom vremena zabeležena su  mišljenja građana i stavovi o najrazličitijim  temama. ,,Sloboda” nastoji da ostane narodna novina, ona koja prikazuje realnu sliku i viđenja običnih ljudi, ističu u redakciji .

Više od 6 decenija stranice ,,Slobode” upotpunjava jedinstveni Mijalko Rsnički i Mijalkovi ispisnici, koji kroz humorističke priče na lokalnom dijalektu obrađuju mnoštvo društvenih tema. Format koji je novijeg datuma, a prikupio je puno simpatija čitalaca, je rubrika Pametnjakovići, koju čine unikatni i dovitljivi odgovori mališana na razna pitanja.

Pre petnaest godina Sloboda je privatizovana, sa malim brojem  zaposlenih i brojnim saradniacima nastoji da uprkos dominaciji elektronskih medija,  zabeleži sve značajne  događaje i ostane trajni dokument o životu Piroćanaca.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker