Gradska hronika

Kako su pirotski radioamateri ometali komunikaciju NATO pilota. Pomagali i radioamateri iz Bugarske, Italije…

Pirotski, ali i radioamateri iz cele zemlje, pa i okolnih zemalja, bili su neizostavni deo sistema odbrane zemlje tokom bombardovanja. Da je njihova aktivnost ima veliki značaj, svedoče i brojni pokušaji ometanja od strane NATO-a, ali i naleti aviona AVAKSA koji su pokušavali da ometu, na svu sreću bezuspešno, frekvencije  radioamatera. Dvadesetak pirotskih radioamatera danonoćno su učestvovali u odbrani zemlje od agresora, ali i učestvovali u uspostavljanju takozvanih “humanitarnih veza” tako što su  prenosili informacije o nestalim osobama i spajali porodice razdvojene ratnim razaranjima. 

Grupa pirotskih radiomatera koji su učestvovali u odbrani zemlje

Milan Radovanović, tada najmlađi radioamater, sada jedan od najiskusnijih, kaže da je za kratko vreme, na potpuno volonterskoj bazi, motivisana isključivo patriotizmom, izgrađena ogromna mreža radioamatera sa centrom u Beogradu u koga su se slivale sve informacije koje su bile dostupne u svakom momentu Vojsci i brojnim službama koje su danonoćno radile na odbrani zemlje.

-Samoinicijativno smo se organizovali, a sve informacije slivale su se u centar – Savez amatera Srbije u Beogradu. Naši radioamateri su tad bili raspoređeni po raznim lokacijama i davali informacije nama u klubovima a klubovi dalje savezima. Naši članovi su se 24 sata smenjivali na dežurstvima, bili na lokacijama kako bi lako uočili letelice, rakete, najavljivali smo odakle dolaze, odakle idu i te informacije su bile od značaja nadležnim organima-kaže Radovanović.

Dojavljivali i radioamateri iz Bugarske, Italije…

Bojan Božić, predsednik Radio kluba Pirot kaže da su pirotski radioamateri veoma često ometali komunikaciju između NATO pilota. Vršili su i dojave o pravcima naleta NATO avijacije, a u tome su im pomagali i radioamateri iz Bugarske i Italije.

-Imali smo kolegu iz Sofije, u Bugarskoj, njegovo kodno ime je NIK. On nam je mnogo pomagao i dojavljao pravce naleta NATO aviona sa teritorije Bugarske, a imali smo i kolegu iz Italije, iz Avijana, gde je bila i NATO baza, koji nam je takođe dojavljivao dragocene informacije. Želim da im se ovim putem zahvalim na onome što su uradili za nas, svesni pogubnosti koje onako masovno bombardovanje nosi sa sobom-kaže Božić za Pirotske vesti i dodaje da je veoma izražen bio i humanitarni aspekt njihovog delovanja.

-Bili smo angažovani poprilično i u tom nekom humanitarnom delu, naročito kada je krenuo egzodus srpskog življa sa Kosmeta. Tu smo danonoćno prosleđivali informacije o nestalima, pokušavali da spojim porodice koje su ratna razaranja razdvojilo, nažalost, morali smo neretko i da saopštavamo vesti o smrtnim slučajevima i pogibijama. Mi smo u takvim slučajevima bili jedina komunikacija. Bili smo svedoci mnogih veoma teških situacija-kaže Božić.

Kako je spletom srećnih okolnosti izbegnuta velika tragedija u Srećkovcu

Jedna od situacija i brojnih događaja koji i danas pamte pirotski radioamateri jeste i pad tomahavk rakete kod Srećkovca kada je spletom srećnih okolnosti izbegnuta velika tragedija.

-Negde oko 11 – 12 noću, na lokaciji gde smo vršili osmatranje, južno od Pirota sam nailazak rakete tomahavk koja je letela ka gradu i letela sve bliže Pirotu. Odmah sam alarmirao sve nadležne službe, “podigao uzbunu”. Projektil je smanjivao visinu, ali negde iznad Pirota promenio je pravac i krenuo ka istočnom delu Pirota. Kasnije smo saznali da je projektil pao blizu škole u selu Srećkovac. Projektil je gađao školu, ali je pre udara u školu, udario u dalekovod pa nije bilo žrtava ni ranjenih-kaže Božić.

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker