Zdravlje

24. oktobar – Svetski dan borbe protiv raka dojke

Rak dojke predstavlјa vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje oko 2.260.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona žena. Upravo zato se oktobar, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemlјama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na visoku rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke.

Kada se otkrije na vreme rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva, jer su tada terapijske mogućnosti veće i lečenje je efikasnije, čime se podiže kvalitet života obolelih žena. Srbija, u ovom pogledu ne zaostaje za svetskim trendovima, pa je tako i u našoj zemlјi rak dojke vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju žena.

Rak dojke predstavlјa i jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji i on je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena od 45. do 64. godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca. Rak dojke se kod znatnog broja žena u Srbiji otkriva kasno, pa je prevencija i rano otkrivanjke bolesti, jedina efikasna mera za smanjenje stope umiranja.  Mamografski preventivni pregledi predviđeni su za žene starosti od 50 do 69 godina, svake druge godine.

Dom zdravlja Pirot u okviru Službe za zdravstvenu zastitu žena vrši skrining svakog radnog dana od 8-9 h i 14-15 h. Pozivi se dobijaju na kućnu adresu. Iz Doma zdravlja apeluju na važnost  podizanja svesti žena o značaju ranog otkrivanja karcinoma dojke i važnosti svih nivoa prevencije.  Apel je upućen i stručnoj javnosti  i donosiocima odluka na svim nivoima, u cilјu pružanja podrške jačanju kapaciteta zdravstvenih ustanova kako bi sprovođenje programa skrininga raka dojke bilo što uspešnije i kako bi vodilo ka želјenim pozitivnim ishodima po zdravlјe. Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje – pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i dalјim kontinuiranim tretmanom, moguće je spasiti mnogo života i značajno unaprediti kvalitet života obolelih žena.

UKOLIKO STE ZDRAVI I IMATE NAJMANJE 5O GODINA ŽIVOTA VREME JE ZA VAŠU PRVU MAMOGRAFIJU- OČEKUJTE POZIV

UKOLIKO IMATE VIŠE OD 50 GODINA RADITE MAMOGRAFIJU JEDNOM U DVE GODINE

UKOLIKO IMATE OSEĆAJ NELAGODNOSTI, BOLOVE, ISCEDAK IZ DOJKE, ILI SLIČNE SUBJEKTIVNE TEGOBE, OBRATITE SE ODMAH SVOM LEKARU

UKOLIKO U VAŠOJ PORODIČNOJ ISTORIJI IMA ŽENA KOJE SU BOLOVALE OD RAKA DOJKE, POSETITE LEKARA, I POSAVETUJTE SE SA NJIM OKO MOGUĆNOSTI ZA PRAĆENJE VAŠEG ZDRAVLJA.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker