140 godina pirotske Gimnazije, škole u kojoj su predavali Stevan Sremac, Radoje Domanović, Jaša Prodanović…

Pirotska Gimnazija, istinski rasadnik talenata, ove nedelje nizom manifestacija obeležava jubilej vredan svakog poštovanja – 140 godina postojanja i rada. Tim povodom u Pirotu će danas boraviti i ambasador Francuske u Srbiji, koji će večeras,  sa gradonačelnikom Pirota mr Vladanom Vasićem, prisustvovati otvaranju izložbe fotografija u Galeriji “Čedomir Krstić”, dok će u petak biti održana Svečana akademija kojoj će prisustvovati veliki broj zvanica iz nekoliko zemalja, najavio je danas direktor ove škole Bratislav Krstić.

 

-Škola je osnovana 1879. godine a zgrada u kojoj se nalazimo je građena od 1904. do 1907. godine. Mnogo generacija je prošlo i sa ponosom obeležavamo ovaj jubilej. Puno aktivnosti je bilo tokom čitave ove godine a ove nedelje ulazimo u završnicu pa će čitava ova nedelja biti u znaku jubileja. U 18:15 u Galeriji “Čedomir Krstić” novi ambasador Francuske Žan Luj Falkoni će otvoriti izložbu fotografija. To je njihov doprinos našoj saradnji a tema izložbe je francuska kulturna baština. Radi se o međunarodnoj izložbi fotografija. U toku su literarni i likovni konkursi, u četvrtak će biti sportska manifestacija a u petak će biti najsvečaniji deo – Svečana akademija od 18 sati. Jako smo ponosni na ovaj jubilej između ostalog i zbog toga što su profesori ove škole bili Stevan Sremac, Radoje Domanović, Jaša Prodanović, ali pored toga, škola je iznedrila puno doktora nauka, puno uspešnih ljudi. Tradicionalno imamo veliki broj takmičara koji su izuzetno uspešni na republičkim takmičenjima u brojnim predmetima-kaže direktor Krstić.

gimnazija

14 prvih, 16 drugih i devet trećih nagrada na državnim takmičenjima

-Jedna četvrtina od ukupnog broja učestvuje na takmičenjima državnog nivoa, vraćaju se sa nagradama pa smo tako samo ove školske godine imali 14 prvih, 16 drugih i devet trećih nagrada na državnim takmičenjima iz različitih predmeta. To je tradicija unazad 50, 60 pa i više godine. Zbog svega toga smo i tamo gde zaslužujemo da budemo, u društvu najboljih-kaže direktor Krstić.

 

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login