Lokalna samouprava

100 godina KEJA-Održan koncert klasične muzike kod Ljubavnog mosta

Povodom stogodišnjice Keja, večeras je na Keju, tačnije kod Ljubavnog mosta, održan koncert klasične muzike. Anđela Bratić na flauti i Ana Stanković na violončelu oduševile su publiku nežnim notama svojih instrumenata. Magija muzike i savršeno mesto za ovaj događaj stvorili su atmosferu za pamćenje. Organizator nezaboravnog koncerta je Grad Pirot i Sportski centar Pirot.

Veliki broj Piroćanaca mogao je da uživa u izvođenju najpoznatijih kompozicija klasične muzike u fenomenalnom ambijentu stoletnih lipa pirotskog Keja. Na repertoaru je bila popularna klasika. Izvođena su dela Baha, Vivaldija, Pačelbela, Skota Džoplina, Henrija Mancinija.

Ana Bratić istkla je da prezadovoljna kako je publika reagovala na program koji je predstavljen. „Scena je božastvena, na otvorenom pored reke, na Keju, sve je bilo sjajno i uživale smo da sviramo večeras. Prvobitna ideja je bila da budemo na mostu ali ovo je bio pun pogodak, za  publiku su obezbeđena mesta i mogla je da uživa u muzici.“ – rekla je Ana Bratić.

Bratićeva kaže da ne nastupa često u ovakvom ambijentu,  nekoliko puta je nastupala u Italiji  pod vedrim nebom jer je kod njih ovako nešto uobičajeno, sviraju na ulici, u vinarijama ili u nekom lepom prirodnom ambijentu. „Pirot nije tako veliki grad ali je  večeras ralizovana jedna odlična ideja, nije potrebno mnogo sredstava da se ovako nešto organizuje, potrebno je da čovek ima lepu ideju i da to ponudi svom gradu i svojim sugrađanima“- kaže flautistkinja, Anđela Bratić.

Bratićeva je već nastupala u Pirotu ali je ovog puta ambijent i izbor muzike doprineo da se izvođači i publika osećaju veličanstveno. Ovakvi koncerti mogu da približe publici klasičnu muziku. „Mislim da su koncerti klasične muzike slabo posećeni jer nam se servira neka druga vrsta muzike i stvari koje su popularne. Ova vrsta muzike je osnova svega što danas slušamo i volela bih kada bismo malo više sluha imali za ovakvu vrstu muzike. Smatram da bi deca u osnovnoj školi trebalo malo više da proučavaju ili da im se na fin način približi klasična muzika“ – kaže Ana Bratić.

U publici je bilo i dosta dece pa  je muzičarka, koja je ujedno i profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, još jednom podsetila na ideju da se u Muzičkoj školi u Pirotu uvede odsek flaute.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker