Kultura

”Моra Bora” – Nagrada žirija za studentski sitkom na 16. Producentskim danima

Ispred kamera su se našle mlade glumačke zvezde Staša Nikolić i Marko Vasiljević i legende srpske glumačke scene - Nela Mihailović, Milica Zarić, Mima Karadžić i Nenad Okanović. U ovom projektu učestvovala je i naša sugrađanka Ana Ristić, studentkinja treće godine Fakulteta dramsku umetnosti u Beogradu, smer za filmsku i televizijsku produkciju, klasa 2018.

Studenti III godine Filmske i televizijske produkcije na Fakultetu dramskih umetnosti snimili su pilot epizodu sitkoma „Mora Bora“. Već godinama sitkom predstavlja najzahtevniju televizijsku vežbu koja se realizuje na FDU uz učešće svih studenata filmskog i televizijskog smera kao i studenata glume. Ovaj sitkom je nagrađen na 16. Producentskom danu nagradom žirija, a u realizaciji ovog projekta učestvovala je i naša sugrađanka Ana Ristić, student treće godine na FDU.

foto – Jelena Kosara – Piroćanka Ana Ristić – treća s leva na desno

Tradicionalno, realizacija se odvija u saradnji FDU i RTS-a. Studenti su snimanju pristupili profesionalno i odgovorno, sa mnogo entuzijazma i želje za radom, a sve to pod mentorstvom profesora Gorana Pekovića i stručne saradnice Martine Krivokapić. U okviru nastave u petom semestru, započet je rad na razvoju scenarija za sitkom. Svaki student je bio uključen u čitav proces rada, od ideje do realizacije. Imajući u vidu karakteristike i specifičnosti žanra, pre svega se pošlo od izbora adekvatne teme. Profesor je studente uvodio u tajne „pripovedanja“ kroz nekonvencionalne nastavne metode podstičući njihovu kreativnost pričanjem viceva, pisanjem pesama, kratkih priča i dijaloga do toga da se osvrnu na sebe i na svoje autentične životne teme, koje su potom integrisali u ideju za sitkom. Na svakom koraku edukativnog procesa, učile su obe strane. Profesor je studentima prenosio znanja i veštine kako se pišu zapleti, konflikti, šale, sa posebnim osvrtom na karakterizaciju osam tipova likova u sitkomu. Spoznavši kapacitet i interesovanja studenata, dodelio je svakom ponaosob određeno zaduženje u procesu produkcije.

foto Anja Kovačević

Postavio je visoke standarde i očekivanja, svakodnevno podsticao napredak svojih studenata i razvijao timski duh među njima. Tako su svi pripremljeni da jednog dana u profesionalnoj televizijskoj produkciji zauzmu pozicije kreativnih producenata, odnosno, šouranera. Uprkos epidemiološkoj situaciji i nastavi koja se održavala online, predavanja su odisala pozitivnom energijom i vedrinom. Sama realizacija se odvijala u bezbednim uslovima uz strogo vođenje računa o propisanim merama. Konačno sve je rezultiralo pričom o mladom bračnom paru koji se na početku svog zajedničkog života suočava sa „ogromnim“ egzintencijalnim problemom – nedostatkom novca za letovanje. Uz obilje smešnih zapleta i likova, mladi par je na putu ostvarenja cilja. Ispred kamera su se našle mlade glumačke zvezde Staša Nikolić i Marko Vasiljević i velika imena srpskog glumišta – Nela Mihailović, Milica Zarić, Mima Karadžić i Nenad Okanović. Sitkom „Mora Bora“ biće premijerno prikazan 26. juna na 16. Producentskom danu, međunarodnoj manifestaciji posvećenoj studentskim radovima koja se tradicionalno održava svake godine na Fakultetu dramskih umetnosti. Klasu FTV produkcije / 2018 čine: Tamara Remenski, Anastasija Nešković, Jovana Čučuković, Ana Ristić, Tijana Savić, Jana Miljković, Anja Kovačević, Sara Kamarit i Marko Nikolić.

foto Anja Kovačević

Kako je Pirotskim vestima kazala Ana Ristić, sitkom je snimljen u televizijskom studiju FDU.

-Reč je o projketu moje klase, ispitna vezba iz TV produkcije kod profesora Gorana Pekovića,  naš je projekat u celosti, od ideje do realizacije, svi smo radili na svemu u suštini, počev od pisanja scenarija ali je konkretno moje zaduženje bilo to da se bavim kostimom, kao i špicama i muzičkom kompozicijom, zajedno sa mojim kolegom-kaže Ristićeva za Pirotske vesti.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker