Ostale vesti

ZZJZ: Od 12 uzoraka – tri POZITIVNA na covid19

Od početka epidemije do 31.10.2020.g. na području okruga ukupno je uzorkovano 4018 briseva na RT-PCR. Na dan 30.10.2020.g., iz laboratorije stigli su rezultati za 12 uzorka, od kojih su TRI POZITIVNA (jedan iz Pirota i dva iz Dimitrovgrada).

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas laboratorijski su potvrđene 402 osobe: u Pirotu 274, Babušnici 38, Beloj Palanci 83; Dimitrovgradu 7. Od početka epidemije do danas registrovano je 28 umrlih lica sa područja okruga.

Od početka oktobra 2020. god. do danas registrovana su 22 novoobolela laboratorijski potvrđena lica. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. (41 lice je u izolaciji). Procenjuje se da je broj zaraženih višestruko veći. U zadnje dve nedelje došlo je do povećanja broja pregleda u COVID ambulantama na području okruga, naročito u Dimitrovgradu. Takođe se beleži visok procenat pozitvnosti, od 130 testiranih 20pozitivnih (15,4%).

Epidemiološka situacija u okrugu je NESIGURNA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU, dok se na području opštine Dimitrovgrad procenjuje kao PRETEĆA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU. Registruju se porodične epidemije.

Na Grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leče se četri bolesnika sa pneumonijom. Jedan bolesnik je prebačen u KC Niš.

POTREBNO JE I DALJE DOSLEDNO i ODGOVORNO POŠTOVATI SVE NALOŽENE MERE PREVENCIJE.

U narednom periodu visok epidemiološki rizik predstavljaju proslave i okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru (slave, svadbe, rođendani….), te je POTREBNO OTKAZATI MASOVNA OKUPLJANJA.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker