Korona virus

ZZJZ: Na teritoriji Pirotskog okruga 52 obolela, na Torlaku se od petka ne rade testiranja. Čekaju se masovna testiranja!

Dr Radmila Zec, epidemiolog pirotskog Zavoda za javno zdravlje kazala je da su na području Pirotskog okruga obolele 52 osobe, a brojka od 7 potvrđenih slučaja covid19 virusa je ostala ista jer se laboratorijska potvrda od petka popodne ne radi na Torlaku. Doktorka Zec je još jednom pojasnila da je broj zvanično potvrđenih slučaja samo vrh ledenog brega pa se obolelima smatraju osobe koje su bile u potvrđenom kontaktu sa obolelima, a već se javljaju i porodične epidemije, pa je i zbog toga broj obolelih veći od broja zvanično potvrđenih.

-Zvanično do nas su stigli podaci da je broj obolelih na području Okruga – 52. Ona cifra od potvrđenih sedam ostaje ista zato što se laboratorijska potvrda ne radi na Torlaku od petka popodne jer se čekaju stručno-metodološka uputstva za masovna testiranja, čekamo i uputstva gde ćemo slati uzorke, najverovatnije će to biti za nas – Klinički centar Niš ili neka laboratorija Niš. S obzirom da od petka popodne ne šaljemo uzorke broj potvrđenih je ostao isti – 7. Imamo potvrđene kontakte i sumnju na području celog Okruga i sa područja Bele Palanke i Babušnice i Dimitrovgrada i Pirota, tako da smo pod kućnu izolaciju od početka stavili 453 osobe. To su kontakti iz porodice, na radnom mestu. Procedura je takva da se osobe koje su u najbližem kontaktu, bilo na radnom mestu ili u kućnim i porodičnim kontaktima sa obolelima, provode sa potvrđenom ili obolelom osobom duže od 15 minuta u zatvorenom prostoru na udaljenosti manjoj od dva metra, su u visokom riziku-poručila je doktorka Zec.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker