Korona virus

ZZJZ: Intenzitet virusa u populaciji je VISOK

Od 27 uzoraka na PCR testu poslatih 11.11.2020. u laboratoriju “Vatreno oko” 11 uzoraka je POZITIVNO (8 iz Pirota,  2 iz Niša i 1 iz Babušnice), saopštio je danas Zavod za javno zdravlje u Pirotu.

Danas, 12.11.2020. poslat je 31 uzorak na PCR test u laboratoriju “Vatreno oko” u Nišu. Od  početka epidemije do 12.11.2020.g.  na području okruga ukupno je uzorkovan 4321  bris na RT-PCR. 

         Za poslednjih desetak dana, od 02. do 11. novembra 2020. god. uzorkovano je  268  briseva od kojih je 116 POZITIVNO (58 iz Pirota, 47 iz Dimitrovgrada, 8 iz Bele Palanke, 2 iz Niša i 1 iz Babušnice), što je 43% pozitivnosti i nagli porast broja obolelih. U poređenju sa drugim talasom kada je registrovano 210 laboratorijski potvrđenih u okrugu, u trećem epidemijskom talasu beleži se nagli porast broja obolelih u kratkom vremenskom periodu. Oboleli su uglavnom starosti od 30 do 60 godina, radno aktivno stanovništvo i njihovi članovi porodica, roditelji i deca.

Sva lica potrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. (305 lica su u izolaciji). Povećava se broj pregleda u COVID ambulantama na području okruga, naročito u Dimitrovgradu i Pirotu.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas laboratorijski je potvrđeno 516 osoba: u Pirotu 332, Babušnici  39, Beloj Palanci 91; Dimitrovgradu 54. Od početka epidemije do danas registrovano je 29 umrlih lica sa područja okruga.

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu i Pirotu procenjuje se kao  NEPOVOLJNA, gde je 02.11.2020. proglašena vanredna situacija, dok se na području opština Babušnica i Bela Palanka procenjuje kao NESIGURNA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leči se 8 bolesnika sa pneumonijom. Bilo ih je10, jedan bolesnik je prebačen u Klinički centar Niš. Jedan je otpušten kući oporavljen.

INTENZITET VIRUSA U POPULACIJI JE VISOK!!!

                                                                                          Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

                                                                                                Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker