Korona virus

ZZJZ: Epidemiološka situacija u Pirotu se stabilizuje

Od početka epidemije do 06.08.2020.g. na području Pirotskog okruga ukupno su uzorkovana 3143 brisa na RT-PCR. Danas je uzorkovano još 19 briseva i dostavljeno u laboratoriju IZJZ Niš.

Od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas je laboratorijski potvrđeno 350 osoba: u Pirotu 235, Babušnici 32, Beloj Palanci : 79 ; Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 06.08.2020. registrovana su 24 umrla lica (do kraja maja 19 lica i u julu i avgustu 5 umrlih lica) sa područja pirotskog okruga.

zavod za javno zdravlje pirot

Na dan 06.08.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 69 uzorka, od kojih je 6 pozitivno na Covid-19, i to 5 lica iz Pirota i 1 lice iz Bele Palanke (8,7% pozitivnosti).

U letnjem epidemijskom talasu registrovano je 194 laboratorijski potvrđenih lica Pirot-126, Bela Palanka-59, Babušnica-6i Dimitrovgrad -3, od kojih je više od dve trećine već izlečeno. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji ili na lečenju u bolnici. Članovi njihovih porodica su takođe u izolaciji (66 lica su u izolaciji).

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot danas se nalazi 5 obolelih pod sumnjom na covid infekciju.

Epidemiološka situacija u Pirotu se stabilizuje i posle proglašenja vanredne situacije u opštini Bela Palanka preduzete mere su već dale rezultate. EVIDENTAN JE BLAGI PAD BROJA OBOLELIH U ZADNJIH NEDELJU DANA, što je svakako rezultat MERA PREVENCIJE.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u R Srbiji postoji i dalje rizik za PRELIVANJE obolelih iz drugih mesta u Srbiji, te pogoršanje situacije u Pirotu i okrugu, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih kretanja stanovništva.

Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …) kako bi održali epidemiju pod kontrolom.

Virus još uvek intenzivno cirkuliše u populaciji!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker