Korona virus

ZZJZ: 48 pozitivnih sa područja Okruga

U izolaciji je 869 osoba, sve veći broj pregleda u COVID ambulantama

Na današnji dan registrovano je ukupno 48 POZITIVNIH lica sa područja okruga (na PCR testu 36 pozitivnih i na antigenskom 12 pozitivnih (Pirot 33, Dimitrovgrad 10, Bela Palanka 5 i DZ Babušnica nije dostavio podatke za antigene testove).

Danas, 24.11.2020. poslato je 30 uzoraka na PCR test u laboratoriju “Vatreno oko” u Nišu.

Od 02. do 23. novembra 2020. god. uzorkovana su  652  brisa na PCR od kojih je 331 POZITIVAN (193 iz Pirota, 95 iz Dimitrovgrada, 33 iz Bele Palanke, 2 iz Niša i 5 iz Babušnice), što predstavlja 50,1% pozitivnosti i nagli porast broja obolelih u kratkom vremenskom periodu.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH (zbog postojanja velikog broja asimptomatskih slučajeva, zato što se mnogi oboleli ne jave lekaru, kao i da se mali broj obolelih testira ).

Sva lica potrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. (869 lica su u izolaciji). Danas je naložena mera kućne izolacije za 163 lica, a ukinuta za 57 (potvrđeni i njihovi kontakti). Povećava se broj pregleda u COVID ambulantama: u DZ Pirot juče je obavljeno 224 pregleda, u Dimitovgradu 107, u DZ Babušnica 70 i u DZ Bela Palanka 35 pregleda.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od ukupnog broja testiranih PCR i antigenskim testom  do danas laboratorijski je potvrđeno 792 osoba: u Pirotu 486, Babušnici  48, Beloj Palanci 137; Dimitrovgradu 121. Od početka epidemije do danas registrovano je 31 umrlo lice sa područja okruga.

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu i Beloj Palanci procenjuje se kao  VANREDNA ali STABILNA, u Pirotu kao NEPOVOLJNA sa tendencom prelaska u VANREDNU, dok se na području opštine Babušnica procenjuje kao NEPOVOLJNA.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leči se 10  bolesnika sa pneumonijom (2 iz Dimitrovgrada, 7 iz Pirota i 1 iz Babušnice). U Kliničkom centru Niš leči se 10 bolesnika  iz Pirota, od kojih su tri na intenzivnoj nezi.

  INTENZITET VIRUSA JE VRLO VISOK !!! U NAREDNE DVE NEDELJE OČEKUJE SE PORAST BROJA OBOLELIH. POŠTUJTE SVE PREVENTIVNE MERE.   

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker