Korona virus

ZZJZ: 23 pozitivna novoobolela od covid19 virusa, juče i danas preminule dve osobe

Na današnji dan registrovana su ukupno 23 POZITIVNA novoobolela laboratorijski potvrđena  lica sa područja okruga (Pirot 9, Dimitrovgrad 2, Bela Palanka 10 i Babušnica 2), i juče i danas su preminula dva  lica u Opštoj bolnici Pirot. Danas  je  poslato 58 uzoraka briseva na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđeno 2947 osoba: u Pirotu 1821, Babušnici 336 , Beloj Palanci 486, Dimitrovgradu 304. Od početka epidemije do danas registrovana su 122 umrla lica sa područja okruga. Od 28.11.2020. do 08.01.2021. preminula su  93 lica u Opštoj bolnici Pirot.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari.

Sva lica potvrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 52 lica a ukinuta za 61 (potvrđeni i kontakti).

Na Badnji dan i Božić u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljen je ukupno 241 pregled, od kojih je 56  prvih i 185 kontrolnih (23% prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). I dalje je veliki broj hospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda. U Opštoj bolnici Pirot leči se 53 bolesnika (36 iz Pirota, 9 iz Dimitrovgrada, 6 iz Babušnice, 2 iz Bele Palanke).

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je vanredna ali stabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao VANREDNA sa tendencom stabilizacije.

INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI JE JOŠ UVEK  VISOK!!! POSTEPENO SE SMANJUJE BROJ OBOLELIH

SAMO  ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH  MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU DRŽATI POD KONTROLOM!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker