Lokalna samouprava

Zorana Mihajlović: Neće biti gradnje hidrocentrala u zaštićenim područjima

Jedan od ciljeva budućeg Zakona o obnovljivim izvorima energije, što se moglo videti u pripremi ovog dokumenta, jeste maksimalno očuvanje životne sredine i finasiranje projekata koji će značajno doprineti povećanju proizvodnje energije, a da pritom ne ugrožavaju životnu sredinu, odnosno ne deluju šteno na prirodu i kvalitet vazduha. Najavljeno je i to da će Zakonom o obnovljivim izvorima energije biti zabranjena gradnja hidrocentrala u zaštićenim područjima kao što je, na primer, Stara planina.

Ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, kako prenose nacionalni mediji, pored ostalog je rekla, da će novi Zakon o obnovljivim izvorima energije zabraniti izgradnju svih tipova hidroelektrana u zaštićenim područjima.

“Mini-hidroelektrane su tema o kojoj se mnogo govorilo, koja je možda trebalo da bude rešena kroz jedan drugi zakon, u nadležnosti jednog drugog ministarstva, ali budući da je to i pitanje obnovljivih izvora energije, rešili smo da to uredimo kroz  Zakon o obnovljivim izvorima energije” – rekla je Mihajlovićeva, saopštilo je  Ministarstvo.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker