Reportaža

Zoran Petrović Pedro:Moj je život rock and roll

“Sonja dođi kod konja”, “Misisipi delta bluz”, “Čikago bluz” samo su neki od hitova po kojima je Zoran Petrović Pedro poznat svakom ljubitelju rok muzike u Pirotu, ali i šire. Zahvaljujući svom jedinstvenom i prepoznatljivom glasu  Pedro je proteklih godina nastupao sa svim poznatim muzičarima koji su došli u Pirot poput legendarnog domaćeg bluz benda “Texas flood”, Inspektorom Blažom i Kljunovima i mnogim drugim.

pedro_resize_resize

Pedro je rođen u Držini pre 57 godina. Na rok muziku se “navukao” još kao osnovac i kako sam kaže, bila je to ljubav na prvo slušanje.

-Sedamdesete i osamdesete su bile zlatne godine za rokenrol u Pirotu, ali i u celoj zemlji.  Koncerta je bilo mnogo, Pedagošku akademiju su punili Ju grupa, Azra, Leb i Sol, Bora Čorba, svuda se sviralo i svi su svirali gitare, bubnjeve, pevali. Pirotska rok scena je bila nikada jača, svuda se slušao rok, nije bilo turbo folka, već se svuda slušao Džimi Hendriks, Stivi Rej Von, Dip parpl, Pink Floyd, a od domaćih Crni biseri, Indeksi, Korni grupa. Tada sam i ja počeo da pevam u bendu Spin, još kao srednjoškolac, ali mi je prvi ozbiljni bend bio bend Monstrum. Sa Monstrumima smo ogroman uspeh napravili kada smo počeli da obrađujemo narodne pesme u rok fazonu. Razarali smo na svirkama svuda gde smo se pojavljivali. Sviralo se svuda, a bili smo i predgrupa Ju Grupi i Poslednjoj igri leptira. Imali smo i ponudu da počnemo da sviramo i u Beogradu, ali je ipak nismo prihvatili ni sam ne znam iz kojih razloga-priča Pedro za Pirotske vesti.

DSC_0918_resize
Fotografija sa Pedrovog gostovanja na koncertu Blaže i Kljunova na Gradskom kupalištu u Pirotu

Pedro iza sebe ima veliki broj snimljenih pesama, diskova, na stotine nastupa, ali i ogromnu kolekciju nosača zvuka sa starim i raritetnim pločama. Naravno, nikuda ne ide bez svoje usne harmonike koju vrlo često zasvira.

 

Jedan od boljih pirotskih bubnjara Miroslav Živković Mrcko, koji je u više navrata svirao sa Pedrom, kaže da je Pedro zaista bio majstor da podigne publiku na noge.

-Niko bolje od njega nije umeo da animira publiku i podigne je na noge i zbog toga i dan danas pamtim nastupe sa njim u mnogobrojnim bendovima-kaže Mrcko.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

snimci sa Youtube-a

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker