Gradska hronika

Zoran Petrović Pedro, živa legenda pirotskog roka, “spojio” Misisipi i Nišavu

Zoran Petrović Pedro, živa legenda pirotskog rokenrola, uz koga su stasavale decenijama unazad generacije pirotskih rok muzičara, i dalje, kako kaže, živi za rokenrol. Nažalost, poslednjih godina sve je manje muzičara, posebno u žanru rok muzike, ali uprkos tome, Pedru ne nedostaje optimizma i ljubavi prema rok muzici. 

Pedrov zaštitni znak je svakako usna harmonika, a bluz ne samo da svira na njoj, nego ga i živi.

-Više od 30 godina sam na sceni, živim za rokenrol, posebno za bluz. Za mene je Nišava Misisipi, i uvek ću pevati i svirati bluz na svojoj usnoj harmonici. Jeste mnogo manje rokera u Pirotu i svuda, ali sam siguran da rok i bluz nikada neće posustati, a neću ni ja, uvek ću svirati “Misisipi delta bluz”, “Kolorado” i druge pesme koje su obeležile moju mladost-kaže Pedro.

Osim Pirota, on sa svojim vernim saputnikom – Dragišom Kostićem, gitaristom, nastupa širom Srbije, nedavno smo ovu ekipu, pojačanu perkusionistom i bubnjarem kultnog niškog rok sastava Daltoni,  Mama Rok i mnogih drugih-Kenedijem, sreli i u niškoj tvrđavi, gde su oduševljavali prisutne svojom energičnom svirkom.

Jedan od zaštitnih znakova Pedrovih interpretacija jeste i “spoj” narodnih melodija sa rok i bluz standardima. Jedan od primera je i spoj narodne pesme “Fato mori” i večitog hita kultne grupe “Juraja Hip” – “Lejdi in blek” (Dama u crnom), koju su i svirali premijerno Nišlijama(pogledati video).

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker