Gradska hronika

ZNANJEM DO POSLA: Sertifikati za završenu obuku mladima u Pirotu

U sredu, 25.07.2018. godine u Veliku salu skupštine grada Pirota u 11h biće organizovana svečana dodela sertifikata mladima koji su u ovom gradu završili obuke na radnom mestukroz projekat vlada Švajcarske i Srbije „Znanjem do posla“. Partner u realizaciji ovog važnog projekta bio je Konzorcijum ZIP CENTRA- biznis inkubatora za mlade i  Udruženja građana „Osveženja“.

Kroz ovaj pilot projekat obuke na radnom mestu, nove veštine i znanja za inače deficitarna zanimanja obučeno je 41 nezaposlenih mlađih od 30 godina iz Pirota. Obuke je, u okviru svog partnerskog programa sa Vladom Republike Srbije „Znanjem do posla“, podržala Vlada Švajcarske sa blizu 90.000 eura.

znanjem do posla

Aktivnosti programa “Znanjem do posla” u Pirotu posebnu pažnju posvetili su pripadnicima romske zajednice kako bi im pomogli da prevaziđu prepreke na putu do njihovog posla. „Znanjem do posla“ omogućio je različite obuke za  osnaživanje 80 mladih Romkinja (od kojih je 23 prošlo obuke na radnom mestu) koje su inače teže zapošljive na tržištu rada, a koje nemaju ili imaju samo završenu osnovnu školu.

Na ceremoniji dodele sertifikata biće predstavljeni rezultati završenog prvog ciklusa projekta, a prisutnima će se obratiti Miloš Colić, u ime lokalnog partnera na projektu (Konzorcijum ZIP CENTRA- biznis inkubatora za mlade i  Udruženja građana „Osveženja“),  koji je implementirao projekat u Pirotu, kao i predstavnici programa „Znanjem do posla“.

—————————————————

Znanjem do posla – Srbija

 

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 390.000 evra.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 167.000 evra, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 133.000 evra.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

https://www.pirotskevesti.rs/gradska-hronika/uspesno-se-realizuje-projekat-znanjem-do-posla/

 

www.znanjemdoposla.rs

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker