Gradska hronika

Značajna donacija Mlekarskoj školi, u korak sa evropskim standardima

Mlekarska škola sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ jedna je od 52 stručne škole koje su učestvovale u projektu „Podrška EU srednjem stručnom obrazovanju u Srbiji“. Sa novom opremom i savremenim nastavnim programima ove škole u velikoj meri prate evropske obrazovne standarde.


Nastava i učenje u Mlekarskoj školi sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ odavno su orijentisani na đake, a praksa je važan deo nastavnog procesa i zbog toga je pažljivo i dobro organizovana, a završni i maturski ispiti koji se polažu pred ispitnom komisijom čiji su članovi i predstavnici poslodavaca, konačna su potvrda ozbiljnog rada i učenika i nastavnika na postizanju kompetencija koje će đacima biti neophodne za njihova buduća zanimanja. Situacija je slična i u ostalim srednjim školama koje imaju obrazovne profile u području rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane.
Mlekarska škola u Pirotu, lepa, uredna i za domaće pojmove izuzetno dobro opremljena škola učenicima je postala atraktivnija od kako je pre desetak godina počela realizacija modernizovanih nastavnih programa. U to su imali prilike da se uvere i ministar prosvete, gospodin Mladen Šarčević, predstavnici američkih, kanadskih, meksičkih, finskih ambasada, kao i mnogi drugi koji su imali priliku da posete školu i prisustvuju delu praktične nastave koja se izvodi u školi, a koja će uz korišćenje nove opreme biti još modernija, pristupačnija učenicima i zahtevima socijalnih partnera.
Novi analizator vlage, vredan 1700 eura, samo je deo specijalizovane stručne opreme koju je škola dobila u okviru najnovije donacije Evropske unije kroz projekat „Podrška EU srednjem stručnom obrazovanju“. U modernim laboratorijama, kao i delu predviđenom za praktičnu nastavu, na nedavno doniranoj i instaliranoj opremi đaci vredno rade. Prehrambeni tehničari, prerađivači mleka, pekari kroz analize, eksperimente i praktičnu primenu naučenog na najsavremenijoj laboratorijskoj opremi, stiču nove veštine i rutinu u radu. Ovo, međutim, nije sve. U najskorije vreme očekuje se isporuka preostale ugovorene opreme: mlina sa kuglama, peščanog kupatila, trinokularnog mikroskopa i ostale laboratorijske opreme za podizanje kvaliteta nastave na još viši nivo.
Naredna školska godina u Mlekarskoj školi i širom Srbije će početi sa novom stručnom opremom. Novi laboratorijski mlinovi, mikrobiološki inkubatori i sterilizatori u prehrambenim školama, traktori, sejalice, kombajni za silažu, tarupi i plastenici u poljoprivrednim školama, poboljšaće i osavremeniti nastavu i omogućiti da đaci već tokom školovanja steknu potrebne veštine i znanja kako bi se dobro pripremljeni i osposobljeni što bolje snašli u savremenom „svetu rada“.
Isporukom opreme uspešno je završena peta faza reforme stručnog obrazovanja koju je tokom proteklih godina podržavala Evropska unija koja je u reformu stručnog obrazovanja u Srbiji do sada uložila više od 25 miliona evra.

Rezultati reforme

Od 2003. godine do danas, kroz KARDS i IPA projekte, razvijene su nove strategije stručnog obrazovanja koje se zasnivaju na parnerstvu sa privredom, profesionalnom razvoju zaposlenih u obrazovanju, implementaciji novih nastavnih programa, kvalitetnim obukama za odrasle, stalnim inovacijama u nastanom procesu i modernizovanoj školskoj infrastrukturi (novoj opremi i nastavnim sredstvima); novi ili modernizovani nastavni programi razvijeni su za 28 obrazovnih profila u 8 područja rada; više od 2000 nastavnika prošlo je obuke za realizaciju novih programa; za više od 500 predstavnika škola i Ministarstva prosvete organizovano je 30 studijskih poseta obrazovnim institucijama u zemljama EU; više od 300 srednjih stručnih škola dobilo je 5,2 miliona vrednu računarsku opremu, a specijalizovana, stručna oprema, vredna oko 8 miliona evra, instalirana je u više od 110 srednjih stručnih škola.
.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker