Kultura

“Zločin i kazna” Ruskog teatra u Beogradu – Ovacije i oduševljenje pirotske publike

Krajem prošle godine navršila su se dva veka od rođenja, čuvenog ruskog pisca, Fjodora Mihailoviča Dostojevskog. Njegova dela i danas su aktuelna, neprolazna. Prema romanu Dostojevskog, Zločin i kazna, sinoć je u Domu kulture u Pirotu izvedena istoimena predstava koju su fenomenalno izveli glumci “Ruskog teatra u Beogradu”. Predstavu je režirao Daniel Kovačević.

Izuzetna glumačka ekipa profesionalnih glumaca, koje je okupio Ruski teatar u Beogradu”, ostavila je bez daha pirotsku publiku. Lik studenta Raskoljnikova, maestralno, gotovo neverovatno odigrao je Nikola Štrbac. Njegovo uživljavanje u ulogu dvostrukog ubice toliko je snažno, istinsko da i samog posmatrača dovodi, takav je utisak, u neku vrstu bunila, hipnoze i neprimetno ga premešta u vreme dešavanja radnje i atmosferu Sankt Peterburga.

Reditelj predstave, Daniel Kovačević, kaže da obožava Dostojevskog. On smatra da njegova dela treba čitati na svakih pet godina, jer posle svakog čitanja slika se menja, proširuje i donosi nešto novo.

“U jednom trenutku sam morao da se zaustavim , da kažem dobro, sad je kraj, jer svaki put kada sam krenuo da čitam našao sam nešto novo, pa sam se bojao da bi predstava mogla da potraje i deset sati. U pozorišnoj produkciji ovaj komad je naše najozbiljnije ostvarenje. Premijera je bila u decembru prošle godine, idemo i na gostovanja i publika stvarno traži ovako nešto. Kažu publika voli komedije, to je istina, a ova predstava pokazuje i nešto drugo. Čini mi se, kako vreme prolazi da je Dostojevski sve aktuelniji” – rekao je Kovačević.

Fenomenalni Nikola Štrbac kaže da je njegova uloga veoma zahtevna, jako dugo i temeljno se radilo kako bi se lik Raskoljnikova što bolje dočarao.

“Pre svega, ta neka misao koja njega vodi kroz čitavo delo je intrigantna i najviše smo radili na tome. Ali, ono što je interesantno svako igranje je drugačije, ni jedno nije isto, uvek nešto drugačije proradi u organizmu. Ovo je neverovatno iskustvo i veoma, veoma zahtevno, nešto najzahtevnije što sam uradio do sada. Ova predstava je posebna magija za mene, jer je svaka predstava, stvarno, drugačija. Koliko god teško bilo, toliko je, sa druge strane, i prelako. Taj teret koji Raskoljnikov nosi samo prodiše u jednom trenutku”- kaže Štrbac.

Predstavu je pripremio „Ruski teatar u Beogradu” uz podršku Ruskog doma i Fondacije „Ruski mir”.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker