DimitrovgradGradska hronika

Zlatne pločice u kutiji cigareta

Carinici su 8. jula 2020. godine na prelazu Gradina sprečili pokušaj krijumčarenja investicionog zlata u obliku tri zlatne pločice teške 220 grama. Slučaj je otkriven kada je tokom noći na red za izlaznu kontrolu došao mercedes holandskih registarskih oznaka kojim su putovala dva brata, inače državljani Holandije turske nacionalnosti.zlato gradina

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, odgovorili su da sa sobom nose samo lične stvari.  Međutim, detaljnim pregledom automobila, prtljaga i putnika, carinici su u džepu 53-godišnjeg suvozača pronašli kutiju cigareta u kojoj su se nalazile tri zlatne pločice.

Investiciono zlato

Reč je o tzv. investicionom zlatu u obliku pločica, od kojih su dve bile u velikim apoenima od po 100 grama, a jedna u manjem apoenu od 20 grama.

Kako je utvrđeno da vrednost otkrivenih pločica prelazi trećinu vrednosti automobila u kome su otkrivene i vozilo je privremeno zadržano do okončanja prekršajnog postupka.

Pokušaj krijumčarenja zlata u fizičkom obliku nije retkost, jer je ono za ljude oduvek predstavljalo garant dugoročne stabilnosti, zbog čega je u krizinim vremenima prepoznato kao sigurno utočište za očuvanje vrednosti kapitala.
Treba međutim znati da nije svako zlato ”investiciono zlato”, jer su ljudi ponekad skloni da misle da je to i nakit izrađen od plamenitog metala.

zlato gradina

Šta je to investiciono zlato?

Investiciono zlato su su poluge ili pločice, najmanje čistoće 995/1000 ili zlatni novčići stepena finoće jednakog ili većeg od 900 hiljaditih delova. Prenos takvih predmeta preko granice se obavlja u skladu sa odredbama Zakona o kontroli predmeta od dragocenih metala koji predviđa da se prometom mogu baviti isključivo lica koja su registrovana za obavljanje odgovarajuće delatnosti (pravna lica, preduzetnici, ogranci pravnih lica).

Izvor: Uprava carina

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker