Pirotska peglana kobasica uskoro od mesa poludivljeg konja sa Stare planine

Podelite

Pirotska peglana kobasica – takozvana “Boemska potkovica” koja se pravi u prvom registrovanom pogonu za proizvodnju pirotske peglane kobasice,  uskoro će početi da se pravi i od mesa poludivljih konja sa Stare planine koji su u vlasništvu farme “Šilja” a napasaju se po vrletima Stare planine. Ugovor o poslu koji može da znači mnogo za dalju komercijalizaciju peglane kobasice potpisali su u subotu na Staroj planini na farmi “Šilja” Dalibor Tošić, vlasnik pomenutog pogona i kafane “Boem” i Miodrag Lilić, vlasnik farme “Šilja”. Na ovaj način može se rešiti poslednjih godina sve izraženiji problem nedostatka mesa za proizvodnju peglane kobasice s obzirom da, iz godine u godinu, proizvođači imaju sve veće probleme da dođu do kvalitetnog mesa za peglanu kobasicu jer na Staroj planini ima sve manje koza i ovaca. Tošić i Lilić su potpisali i protokol koji označava i početak priprema za pokretanje prve registrovane klanice za kopitare u ovom delu Srbije. Pirotska peglana kobasica od mesa poludivljeg konja već je dobila nagradu na Novosadskom sajmu u kategoriji lokalnih brendova, ali i na Ukus festu u konkurenciji 1.500 proizvoda, što dovoljno govori da je reč o proizvodu koji sigurno ima budućnost.

Lilić kaže da se zadnjih tridesetak godina bavi čuvanjem stoke na Staroj planini.

-Mi smo čekali trideset godina da se pojavi neko ko će pirotski brend, koji je u nekom nivou od dvestotinak odraslih grla stoke, da preradi u proizvod koji će biti cenjen od potrošača iz Srbije i inostranstva. Mi danas na Staroj planini imamo oko 300 grla krupne stoke u organskoj proizvodnji i oko 1.000 grla sitne stoke, što ovaca, što koza u organskoj proizvodnji. To je potencijal koji obećava. U gradu i nižim predelima su suše, a ovde je trava bujna i ima je u izobilju. Mi konačno imamo nekoga ko će direktno od nas proizvođača da, bez zamrzavanja, bez dodataka preraditi to meso i dati kao finalni proizvod krajnjem korisniku-kazao je Lilić.

Krdo konja će se uvećavati

Kako kažu Lilić i Tošić, za proizvodnju peglane kobasice koristiće se grla iz takozvanog “remonta stada”, odnosno, grla koja su slabija i koja bi verovatno stradala od vukova u divljini. Takođe, s vremena na vreme menjaće se pastuvi kako ne bi došlo do ukrštanja rodnih linija u krdu. Najkvalitetnija grla će ostati u krdu koje će se vremenom povećavati i predstavljati pravu turističku atrakciju. Iako je reč o konjima koji su privatno vlasništvo, oni slobodno prelaze na desetine kilometara po staroplaninskim predelima pa se često mogu videti i na Babinom zubu, na putu ka Midžoru i u mnogim drugim delovima Stare planine.

 

Vlasnik restorana “Boem” i pogona za proizvodnju pirotske peglane kobasice koji ovaj delikates proizvodi tokom čitave godine, a ne samo zimskih meseci, Dalibor Tošić, kazao je novinarima se ugostiteljstvom bavi dve decenije, a zadnjih deset godina je aktivan proizvođač i učesnik na Sajmu pirotske peglane kobasice.

-Video sam da je Stara planina ogroman neiskorišćeni potencijal. Napravili smo dogovor sa vlasnikom farme “Šilja”. Ja očekujem stvarno dobru saradnju, a najbitnije je da pokažemo kupcima odakle potiče stoka. Potiče iz organske proizvodnje. Prošle godine smo registrovali prvi pogon za proizvodnju pirotske peglane kobasice. Zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i Upravi veterine, koji su doneli novi pravilnik koji je omogućio i malim proizvođačima da prodaju svoje proizvode na tržištu, mi smo dobili pravni osnov i registrovali prvu preradu mesa. Tu ćemo za mesec dana tržištu ponuditi i prve količine pirotske peglane kobasice od mesa poludivljih konja sa Stare planine. Uradili smo i razne studije, konsultovali se sa doktorima veterine i dobili vrlo dobre rezultate. Na Novosadskom sajmu smo osvojili zlatnu medalju za kvalitet, a takođe i na prolećnom Ukus festu, ta peglana kobasica je dobila nagradu za najbolji ukus u kategoriji suhomesnatih proizvoda, u konkurenciji od 1.500 proizvoda-kazao je Tošić.

 

Povezani članci:

Pirotska peglana kobasica – Najbolji ukus Srbije, veliko priznanje za “boemsku potkovicu”

Podelite

1 Komentar

  1. Marković

    02.08.2018. at 10:55

    Odbačeni u prirodu i uspeli da prežive sami i hladnoću i sušu i sad bi da ih pojedu. Nek nek kupe ergelu, nego hoće iz prirode ono malo divljih konja. Mustanzi su ponos Amerike, prerija, simbol slobode, ovi naši bi pojeli i orla sa zastave samo da mogu (masovno se truju pesticidima). Odakle tolika pohlepa, gramzivost bez trunke etike, morala, odgovornosti.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1