Gradska hronika

Žitelji pirotskog naselja Novi Zavoj, svakog proleća se sete drame iz daleke 1963.godine

Svako proleće, tačnije kraj februara i početak marta, žitelje pirotskog naselja Novi Zavoj, vrati u daleku 1963. godinu, kada je njihovo selo Zavoj, voljom prirode zbrisano sa geografske karte.

Krajem februara, tačnije 24. dana u mesecu, posle duge i hladne zime,i obilate prolećne kiše, sa dsene obale Visočice, usled klizanja tla u kanjon reke nizvodno od sela sručila se ogromna količina mulja i zauzala nadošlu Visočicu.

Za par dana,  od reke je nastalo jezero koje se pružalo skoro do Velike Lukanje. Pod vodim su se našle sve kuće u Zavoju i obližnjoj Maloj Lukanji, a  meštani su raseljeni po okolnim selima i u selima oko Pirota, ali u u nekoliko vojvođanskih gradova. Đaci iz osnovne škole su poslati na Taru, gde im je, u smeštaju internatskog tipa, omogućeno školovanje.

Na svu sreću, prilikom poplave niko od meštana nije stradao, ali je klizište  četvrto po veličini u ondašnjoj državi SFRJ, progutalo  desetak ekonomskih objekata u kojima je bilo i nešto stoke.

U vreme poplave u Zavoju je u blizu 250 domaćinstava živelo  preko 1.700 ljudi. Na probijanju ogromne količine mulja, kamenja i zemlje, i kopanju optočnog tunela,na levoj obali reke radila je tadašnja JNA, ali i mobilisani građani.

Tom prilikom  desio se i jedan tragičan slučaj, kada je pogunuo David Mijić iz Nišora, koga je usmrtio kamen sa obližnje litice.

Ovo klizište je dvadesetak godina kasnije dalo ideju hidrolozima i inžanjerima građevine, da podignu  96 metara visoku vranu branu i naprave poluveštačku akumulaciju iz koje se, tunelom dužine desetak klilometara voda prevodi u selo Berilovac gde se u dva agregata prizvodi 80 megavata struje.

Na dnu sadašnje akumulacije koja je rađena od 1982. do 1988. osim ostataka  kuća, nalaze se i trolučni kameni most, zgrada nekadašnje škole i crkva Svetog vaznesenja gospodnjeg  iz 15. ili 16.veka.

Dramu žitelja nekadašnjeg sela Zavoj, kamerom i fotoaparatom  ovekovečili su Krsto Škanata, svojm dokumentarcem i najpoznatiji pirotski fotoreporter Božidar Manić- Žoli, fotografijama koje su obišle svet.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker